Щастие на ул. „Преспа“ в Самоков, утре стартира асфалтирането, след като по трасето беше подменен водопроводът и канализацията. Смяната на тръбите приключи в началото на лятото и трасето остана като за офроуд. Живеещите в района не спираха да питат кога ремонтът ще бъде довършен. От общината преди около месец не дадоха яснота, след като се оказа, че още няма финансиране, а фирмата изпълнител нямала възможност да покрие разходите със собствени средства.


Добрата новина е, че утре започва асфалтирането на улицата в частта й в кв. „Самоково“, съобщиха от общината. Заради ремонта улицата ще бъде затваряна на участъци. От общината информират още, че вече е приключило фрезоването на асфалтовата настилка на цялата улица, както и подредбата на бордюрите за новите тротоари. Продължава работата по подреждане на унипаветата, които ще бъдат настилката на тротоарите от кръстовището при болницата до кръговото на „Самоково”. Вече са били подменени кабели на един от телекомите. Утре ще бъде извършено полагането на първия пласт асфалтова настилка в отсечката между светофарите и кръговото. Този участък ще бъде затворен за движение на автомобили през целия ден. Такава ще бъде практиката при всички участъци, които ще се асфалтират, като в границите на квартала апелираме към жителите, когато един участък е обявен за затваряне, да не паркират автомобилите си по паркоместата по продължение на улицата, за да не затрудняват ремонта. При подходящи климатични условия, се очаква ремонтът на централната улица на кв. „Самоково” да приключи в рамките на две седмици.

Подмяната на водопровода и канализация на улицата доби скандална слава. За изпълнител беше избран консорциум „Аква Преспа“. „Преспа” беше една от четирите улици, включени в проекта за ремонт на улици в Самоков на стойност около 2 млн. лв. След двукратна санкция на КЗК улица „Преспа“ се ремонтира в нарушение на закона и със 129 000 лв. по-скъпо. КЗК отмени като незаконосъобразно решението на кмета на община Самоков за класиране на участниците и определяне на изпълнител в процедурата. Кметът Владимир Георгиев подписва договора за изпълнение на строителството с фирмата „победител“ – „Аква Преспа“.
Ремонтът все пак стартира, започвайки от ул. „Вардар“, ”Преспа” до фирма „Самел 90“, където беше подменен каналът. Водопроводът захранва огромен брой жилища, в това число блоковете в „Самоково“, много къщи, както и МБАЛ-Самоков. Ремонтът на водопровода и канализацията на ул. „Преспа“ бе на стойност 500 хил. лв и се финансира от община Самоков. На 5 юни 2020 г. от страна на община Самоков бе отчетено успешно приключване на строителните работи от фирмата изпълнител.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here