Отец Колев

Архиерейският наместник на Самоковска духова околия иконом Михаил Колев отговори на общественика Ивайло Франц, който в поредица писма пише за ситуацията в манастира в Самоков, бранейки отстранената игумения Пелагия.
Както писахме, Пелагия беше отстранена от поста през лятото, а нейното място беше заето от монахиня Максима, което предизвика големи трусове в обителтта. Преди седмица Ивайло Франц, който споделя, че е духовен син Пелагия, изпрати писмо до патриарх Неофит с настояването тя бъде възстановена на поста. Той отправи остра критика към Светия синод и местни свещенослужителивъв връзка със случващото се в манастира. Франц съобщи, че Пелагия е оклеветена, оставена без дом и средства за издръжка.

Ивайло Франц

„Не съм разбивал врати, не съм подменял ключове, прекъсвал интернет връзка и всичко останало, което сте написали. Не съм присвоявал финансови средства или други активи, както се изразявате, на манастира и те не са „в моите ръце”. Аз представлявам институцията на Архиерейското наместничество, което представя друго юридическо лице в БПЦ-БП. Манастирът и негово ръководство стопанисват и разполагат с това, което са приели от предишното управление. Това може лесно да бъде проверено в съответните финансови институции.“, пише отец Колев в отговор на съобщеното от Франц и добавя: „Може би е редно да споменем, че когато монахиня Пелагия е приемала длъжността и.д. игумен на Самоковския манастир, се е случило същото – подменени са патроните за вратите на помещенията или са иззети ключовете за църковните каси от преди изпълняващата тази длъжност монахиня, защото това е част от материалната отговорност на поемащия игуменския пост. Това не е престъпление, както вие внушавате!“ Отец Колев подчертава, че не отрича заслугите за манастира на игуменката Пелагия, но според него те не са плод само на нейните усилия, а на всички в манастира.
„По скромното ми мнение, монахиня Пелагия не е възстановила манастира, защото той не е бил разрушаван или пустеещ без обитатели. През годините, сестрите – Евпраксия, Теодосия, Мелания, Гликерия, Евдокия и Валентина во главе с игумения Гавриила, посрещаха любезно поклонниците и с помощта на послушнички и други жени се грижеха за манастирския живот.

Монахиня Пелагия

Всъщност, монахиня Пелагия се е присъединила, а не възстановила духовния живот на манастира, който, въпреки трудностите, пред които се е изправял, не е оскъднявал или западал. На фона на близо 300 –та годишната история на Самоковския манастир и неговите поселнички – монахините, които самоковци с умиление и до днес наричат „Бабите”, заради винаги топлото отношение да изслушат и утешат богомолците, спасителната мисия от петгодишното игуменство на сестра Пелагия звучи твърде хиперболизирано. Ценностите и светините на обителтта се пазят и сега – елате и се уверете!“, описва своето виждане за ситуация архиерейският наместник. Срещу изнесените от Ивайло Франц информации, че наследничката на поста на Пелагия монахиня Максима е понесла санкции, отец Колев пише: „Монахиня Пелагия / в мира – Маргарита Ласкова / е освободена по решение на Софийския епархийски съвет от послушание в манастир „Св. прор. Илия” – гр. София, а в последствие през 2008 г. /прот. №7 от 30.05.2008 г./ и от Самоковския девически манастир „Покров Богородичен” поради „своенравие”.
В последствие, със Заповед на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и Патриарх Български от 01.03.2020 г., е освободена първо от игуменско предстоятелство, но остава в монашеско служение в обителтта и се ползва от всичко, с което разполагат останалите монахини. Това породи такова неочаквано поведение от нейна страна, несъвместимо с монашество и смирение, че в последствие, от месец април, заради грубо отношение към новата игумения, непослушание и несъдействие в манастирската работа, е освободена от монашеско послушание в посочения манастир. Наредено й е да пребивава в дома си. Подчинението към нея, което изискваше с излишна строгост от подопечните си, не можа да покаже на дело, когато се наложи да смири себе си!

Игуменката Максима.

Монахиня Максима е освободена от монашеско служение в манастир „Св. Козма и Дамян” – Пловдивска епархия й е наредено да продължи пребиваването си в дома на родителите и. Прави впечатление, че въпреки наложените църковни санкции, монахиня Максима желае да продължи служението си.
Монахиня Пелагия избира пътя на противопоставянето на Епархийския Архиерей – Българския Патриарх и Софийски Митрополит Неофит, използвайки чрез трети лица – обиди, претенции и самонадеяност, които изразяват само едно: или възстановяване на игуменското и звание и власт или хулене на църковното управление.
През последните години няколко монахини и послушнички напуснаха Самоковската обител с огорчение и страх. Толкова лоши и недостойни ли бяха, че трябваше да си отидат? Задавам въпроса единствено риторично. Днес, вече две от тях, носят отговорността за игуменството на манастирите, в които се установиха. Останаха в Самоковската обител единствено досточтимата във възраст сестра Херувима и сестра Максима. На последната също беше даден ултиматум да го напусне, след като изтърпя различни наказания от монахиня Пелагия, по-подходящи за средновековието. В продължение на известно време в канцеларията на Архиерейското наместничество постъпваха множество оплаквания от страна на монахини, послушнички и миряни за грубо и неподобаващо отношение на сестра Пелагия към тях. Трябва да прибавим и целия манастирски дамски църковен хор, създаден и дирижиран от уважаваната сестра Херувима, които, огорчени, търсеха в кой храм в града да се пренесат, за да пеят на Бога, без да ги обвинява монахиня Пелагия, че не разбират от църковен ред и пеене ?!? След време постигнаха компромис, но им беше разрешено певческо изпълнение само за неделните дни. Разполагаме с телефоните и контактите на хората, които споделиха огорчението си. Готови са да го заявят отново!“, твърди отец Колев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here