„Аварията е отстранена, утре в 11 часа ще направим опит да пуснем водата в града заедно със специалисти от няколко града. Излели сме 30 куб. бетон на място.“ Това съобщи директорът на водното дружество в Дупница Илия Илиев. Както е известно, огромна авария, гръмнала в петък, остави на сухо огромна част от гради и селата. „Бетонът е специална смес за бързо стягане и с голяма здравина, но е необходимо технологично време да добие якост. Аварията се оказа огромна, изградихме кофраж с арматура. Пуснахме водата още в събота, получи се обаче хидравличен удар и бетонът не издържа, отвори се още по- голяма дупка. Първоначално беше 1,70 м, а после 2,70 м. Всичко трябваше да се направи отново, защото избързахме в опит да пуснем водата на хората. Има огромно напрежение и недоволство в града. Тръбата иначе е дълга 5 м и тежи няколко тона. Диаметърът е 1,42 м. Спукването е станало в дере, където водата трябва хем да се спусне, хем да започне да се изкачва. Точно там е избило под напора на хидравличния удар. Част от тръбопроводът е от стоманени тръби, но на Дренски рид е от бетон, което прави изключително трудни ремонтните дейности. Исках днес да пуснем водата, но нямаше как. Надяваме се утре сутрин или най- късно до обяд хората да имат вода. От долу и страни бетонът на тръбата е дебел по 1 м, а отгоре 50 см. Бетонът за плоча на къща е нужно да съхне 28 дни, а ние искаме тук нещата да се случат за часове. Този водопровод не може да бъде обновен с пари от дружеството. За него са нужни милиони. Затова се налага да кърпим. Ремонтът ще струва не повече от 30 000 лв.“, добави Илиев. Той и екипите са обекта ден и нощ, откакто изби тръбата.

3 КОМЕНТАРИ

  1. Инвестиционната политика на ВиК е кръгла нула.Този беше кандидатствал за директор с 60 страници стратегия ,а едва ли е изпълнил и 6 неща.Не ,че някой му вярва ,че той я е писал.Ако беше такъв кадър
    нямаше да го махнат от банката .Добре,че са кум- кумашин с фактори във властта та стана и директор на ВиК.Е видя се колко струва при аварийните ситуации.Нямат резервно захранване ,неработещи помпени станции и др.А оправдания да чуеш-златна му уста.Военното поделение също е имало водохващане. И там е занемарено.Време е вече на това дружество да си застане шев ВиК специалист иначе ,Вода газим жадни ходим.

  2. Илиев трябва да си понесе отговорността не за конкретната авария , а цялостното безотговорно управление в продължение на години. Проблемът не е в аварията ( такива неща се случват ), а в това че е допуснато да няма решение при възникване на такъв проблем. Все пак Илиев е управител на ВиК не от вчера. Моето мнение е, че няма никаква визия. Така че за мен решението е нов управител и стратегия за развитие на дружеството, а не само оправдания.

  3. Обещания! Към настоящия час 17*50 , на 20.10.2020 все още няма вода на ул. Бачо Киро. Пет дни безводие в тази обстановка. Защо никъде не видях актуална информация, с графици по райони и подаване на вода към всички потребители и жители. За мен това е безотговорно отношение и на Общината и на ВиК оператора.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here