Лили Николова получи от кмета Методи Чимев грамота и плакет за "почетен гражданин" на имената на своите родственици.

Областният управител на Кюстендил Виктор Янев братски се поздрави с кмета Методи Чимев с топла прегръдка и сърцато поздрави жителите на града с пожелание за здраве и просперитет по случай празника на града.

На тържествена сесия градоначалникът стисна ръцете на двете достолепни дами Лили Николова и Емилия Радева, внучки на най- големите дарители на община Дупница в началото на ХХ Стефан и Крум Чапрашикови, които посмъртно получаха званието почетни граждани на Дупница.

Двамата са основни дарители за построяване на сградата на читалището в центъра на града и двете църкви.
В празничното си слово кметът инж. Методи Чимев поздрави всички дупничани и гости на града, събрали се на пл. „Свобода“. По време на тържествената сесия на Общинския съвет областният управител Виктор Янев пожеа на дупничани здраве и просперитет.
Със званието почетен гражданин на Дупница беше удостоени посмъртно и Жак Асеов, които е сред най- крупните дарители в общината от преди време. Срещу решението за връчване на отличието се обявиха от БСП, които гласуваха с „въздържал се“ и „против“. Мотивите за това решение обяви Първан Дангов, причината е скандалът с т.нар. „шкарто“. Терминът се прилагал при изкупуването на за тютюна, означава, че той не е качествен и изкупвачите го вземали, без да плащат. След серия публикации по темата Асеов завежда дело за клевата срещу журналиста Янаки Почетанов. Делото се води в Кюстендил, разпитани са 70 свидетели. Имало данни, че Асеол се опитал да подкупи Почетанов, когато видял, че го губи. В крайна сметка, съдът отсъжда в полза на Почетанов и следват промени в Закона за изкупуване на тютюна, с което драстично е намалено шкартото.

Председателят на Общинския съвет Костадон Костадинов парира, че Асеов е дарил много средства за общината и града.

След сесията беше организиран коктейл. тДепутатъ Кирил Калфин и старейшината на ГЕРБ Йордан Йорданов си приказваха разпалено, докато течеше почерпката.

Гости на официалния празник на града бяха народните представители от ГЕРБ Кирил Калфин и Радослава Чеканска, Иван Ибришимов от БСП, както и зам. областният управител д-р Матей Попниколов.

Депутатът Кирил Калфин и Йордан Йорданов приказваха разпалено.

Празникът продължи с тържествена програма, в която участваха вокални и танцови състави от детските градини и училищата в община Дупница.   

Ето и думите, с които кметът Методи Чимев поздрави гости и жители на града:

Уважаеми Дами и Господа Общински съветници,

Скъпи гости и граждани на община Дупница,

 

Приемете най-искрените ми поздравления по случай празника на Дупница – 19 октомври.

Много пъти сме си казвали какъв голям принос имат дупничани към отстояването на национални каузи, но и в прокарването на нови пътища там, където е трудно и немислимо, но трябва да преминем. Защото трябва да признаем, че хората в нашия град и селата, никога не са живели безгрижно. Но са преминавали… Защото всичко е постигано със здрава работа, с много кураж, сила и вяра. Именно с кураж, сила и вяра ще продължим да градим живота си в Дупница.

Призовавам да помним и пазим историята, защото много са достойните хора и дела на Дупница. Да запазим спомена за Христаки Павлович, ген. Георги Тодоров, Димитър Янакиев, Димитър Бисеров, Тодор Радев, акад. Георги Наджаков, акад. Тодор Самодумов, Димитър Икономов…, но и да живеем спрямо посланията им– учи, развивай се, труди се, защитавай слабия и слугувай само на истината. Този завет трябва да оставим и на младите, защото той е единственото нужно, за да вървим напред с достойнство и да бъдем истинска общност.

Истинска общност, а не просто съграждани!

Ние сме щастливци, че живеем във времена на мир и прогрес. Трябва ни само заедно да пазим това, което имаме и да го надграждаме, за да имаме и това, за което мечтаем.

Дупница е тук! Дупница е по-красива и по-уредена от всякога. Всеки ден с малки, дори невидими, но уверени стъпки върви към облика на съвременен европейски град. Богатство е, че младите попиват от знанието и свободата на целия свят и като бели лястовици изпълват града по празници, давайки ни надежда, че Дупница ще пребъде. Ще пребъде не само тук в полите на Рила, но ще пуска корени навсякъде по света, защото Дупница е от градовете, които се втъкават в хората – както ние сме част от нея, така и тя е част от това кои сме ние.

Защото дупничанин не е само местожителство, то е избор, чест и достойнство!

Гордостта и несломимия характер на дупничанина, жаждата му за успехи, винаги надигащ глава пред несправедливостта, е онзи момент, който ми е помагал в работата на кмет при вземането на решения. Защото хората са тези, които са най-непринудени и най-искрени в мненията си, но и най-взискателни. И с право, защото кмет и Общински съвет сме изпълнителите на тяхната воля.

Много пъти сме си говорили, че политическите пристрастия са само една…политика. А мотивът, каузата и целта са обединени в едно: Казва се Дупница!

Нека не забравяме това име. Да не го забравяме, за да пазим корените си, за да помним историята си, за да накараме нашите деца да казват с гордост: Аз съм Дупничанин!

И нека заедно се помолим св. Иван Рилски да бди над нас и да закриля града ни.

Бъдете здрави.

Честит празник, приятели!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here