За съжаление обхвата на аварията се оказа по-голям от очакваното. Налага се допълнителни действия по направата на специални сегменти. Което обуслява най-близък срок за пускане на главният водопровод не по – рано от неделя вечер. Това е най – оптимистичната прогноза. Авариралата тръба е бетонова, на повече от 30 години. И просто й е „дошло времето“. Сега ще я обвием със стоманен пръстен, дълъг 3,50 м с диаметър ф1440 и ще бетонираме. Това е най -бързият възможен начин.
ДОБРАТА НОВИНА! Превключихме доста резервни водохващания и ще има вода в 80% от града. Няма да има по високите нива единствено. Да, водата не става за пиене и е слабичка, но за битови нужди ще стане.

Подобна авария не е имало в последните 20 – 25 години. Доста хора от различни общински звена, включително кмета, са на терен. Разбираме огромното неудобство, което изпитвате, изпитваме го и ние. Уверявам ви че проблемът скоро ще бъде решен.

Своевременно ще ви уведомявам за събитията.
Това съобщи председателят на общинския съвет в Дупница  Костадон Костадонов.
В момента на терен работят и ще работят цялата нощ над 20 човека. Включително техника и специалисти.
Спукана е стоманобетонова тръба с ф1440. Двукратно се прави бетонов обръч, но налягането е силно и разрушава обръча.
Пренасочва се вода от други източници, но е малко и не достига.
Надявам се утре около обяд водоснабдяването да бъде възстановено.
Припомняме, че тръба с диаметър 1.400 Ф се спука високо в Рила планина.
Тръби с подобен диаметър не се произвеждат, затова се налага да се укрепва с арматура и да се лее бетон, за да се възстанови на място. Освен това, за да се пусне водата, бетонът трябва да изсъхне, за да не се отмие, съобщи управителят на ВиК Илия Илиев.
Почти цяла дупница и няколко села са без вода от петък.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here