Р. Томов: В Благоевград се правят най- много тестове за ковид от цялата страна, не сме в кризисна ситуация, не приемам призива да не се пътува до тук 

„Ние сме областта, в която се правят най- много тестове за коронавирус от цялата страна.“ Това съобщи кметът на Благоевград Румен Томов след заседание на Общинския кризисен щаб, на което бяха набелязани нови мерки срещу разпространението на вируса. „Може би многото тестове са една от причините да сме в червената зона, от лечебните заведения съобщават, че отчитат ръст от около 25% на броя на хоспитализираните, което не е добре. Аз призовавам и да се влиза, и да се излиза от Благоевград. Призивите да не се пътува до тук не са добри не само за нас, но и за цялата страна. Какво значи да не се идва в Благоевград, щом мерките се спазват? Да не сме зона с особено внимание в държавата? Не го приемам и смятам, че не е редно да се правят такива изявления от високопоставени хора. Не сме в кризисна ситуация. Ами дайте да да затворим града, да спрем всичко и да стоим у дома. Училища и детски градини работят в нормалния си вид.“, обобщи още Томов.
Стана ясно, че всички от ансамбъл „Пирин“ са под карантина, с положителна проба са общо 23- ма човека. Те са добре и нямат усложнения.


А иначе с решение на кризисния щаб от понеделник се ограничава провеждането на сватби, кръщенета и други тържества, предполагащи струпване на много хора на едно място. Ограничението не важи за извършването на самите ритуали, които ще се извършват при стриктно спазване на противоепидемиологичните мерки. Засилват се и мерките на открития кооперативен пазар в Благоевград. Екипи от община Благоевград ще извършват проверки за спазването на противоепидемичните мерки на територията на открития пазар. Проверяващите следят за носенето на предпазни средства, спазването на отстояния и разделение на потоците, както и извършването на дезинфекция.
Остават в сила въведените по- рано мерки за носене на предпазни маски в закрити помещения, автобусите на градския транспорт и спазване на изискването за социална дистанция остават. Щабът реши да продължат дейностите по дезинфекция на откритите обществени площи в Благоевград. Дезинфекция с машинно миене на улиците в община Благоевград, продължава да се осъществява по график от фирма “Биострой“.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here