Духовният син на доскорошната игуменка на манастир „Покров на Пресвета Богородица“ в Самоков Ивайло Франц изпрати писмо до патриаха с искане на възстановяването й. Ивайло Фран се застъпи за майка Пелагия, веднага след като стана ясно, че ще има рокада в манастира. Той изпрати серия писма още през лятото до Светия синод, изтъквайки заслугите за манастира.
Преди дни Франц съобщи, че в знак на протест прекратява обществената и политическата си дейност, а също и закрива профила си в социалната мрежа.


Ето какво пише в писмото патриарх Неофит:
„Вече седми месец нашата духовна майка – монахиня Пелагия – е освободена от вас от игуменската длъжност на манастира на Пресвета Богородица в град Самоков, оклеветена, изгонена, и изоставена е от Вас и митрополията без основания, без провинения, без дом, без средства за издръжка, без отговор на нейното писмо до Вас и без отговор на нашето настоятелно искане да я върнете в нашия манастир и възстановите като негова игуменка. Така ли решавате човешките съдби? Така ли пастирски се грижите за монасите?
Майка Пелагия пребивава 15 (петнадесет) години в манастира, а преди да постъпи в него и приеме монашеския кръст е завършила с отличие „теология“ в Богословския факултет към СУ „Климент Охридски“ в град София. Била е църковен настоятел в продължение на десет години, с благословението на митрополит Игнатий, и напълно възстановява разрушен православен храм, превърнат в стопански двор. Като студентка, в продължение на две години води духовни беседи в храм „Успение Богородично“ – пл. Ручей, в град София и е една от първите преподаватели по Вероучение във всички класове на Основното училище „Цанко Церковски“ в кв. Бояна в София. Към всичко това трябва да заявим, че майка Пелагия, която е възпитана в християнските добродетели още от своите родители, винаги е била вярна в послушанието си към Господа, а не към лукавия и неговите планове, и винаги се е борила срещу неправдата към страдащите и вярващите. Нейното прогонване от манастира, чрез преврат с вътрешно предателство, необоснованото й публично обругаване, видеозаснемане и клеветничество в медиите, извършено от архиерейския наместник на Самоков, свещеника към манастира и свързани с тях хора, ръководени от разследвания за престъпления и измами Никанор Мишков, който отговаря в митрополията за монасите и манастирите, бе ужасен удар и потресаваща лъжа и несправедливост както за нас, които я познаваме, така и за всички вярващи християни в Самоков и България. Защо ощетявате достойните, а поощрявате лукавите, за да се извършват и прикриват престъпления?
Не стига това, че игумения Пелагия възстанови манастира и духовния живот в него, умножи неговите активи и имоти, остави в касата на манастира 170000 лева, съхрани и защити всички негови светини и ценности, въцъркови и пое духовното майчинство, в продължение на шест години, над всички деца без родители от дома за социална помощ в Самоков, както и в Старческия дом в града, където привеждаше старите и немощни хора към покаяние, изповед и причастие, но накрая станахме свидетели на публичните заплахи в медиите от Никанор Мишков за „размонашване“ на монахиня Пелагия! И това ли обмисляте и възнамерявате да направите с нашата духовна майка? Така ли иереите на митрополията и Църквата действат? Това ли вие, Висшите архиереи, допускате, приемате и решавате? Такъв ли е Примерът ви за Христова Любов, Пастирска грижа, Благодат и Православна Вяра?…
Всички българи в България и извън нея сме потресени от случващото се в Църквата ни. От липсата на грижовност, святост, духовност, закон, ред, достойни примери. От извършваните гонения към монаси и свещеници, престъпления, кражби, сребролюбие, убийства, пиянство, блуд!… Достигнахме до там, че православните християни, вместо да сме пример за всички хора и изповедания, вече сме обект на присмех, злословие и унижение! И всичко, което се случи и се случва с игумения Пелагия е потвърждение на това. Но може би вие считате, че никой не вижда и не разбира какво се случва, какво направихте, какво правите и какво не искате да направите?…
Затова с настоящото писмо не ви молим, а Изискваме като православни християни и членове на Българската православна църква да възстановите справедливостта, реда и духовния мир и живот в Самоковския манастир като върнете майка Пелагия при нейната духовна майка – сто годишната майка Херувима, която под мантия я заведе пред Олтара на Господа! А покойната игуменка – майка Гавриила – свали от шията си игуменския си кръст и с благословение го постави на шията на майка Пелагия за игуменка. Това е благословение от Господа и достойното сестринство на манастира! Майка Пелагия няма дом, както пишете в заповедта си – „да се завърне у дома си“ – нейният дом от петнадесет години е Домът на Господа – манастира! Изискваме също да възстановите месечната монашеска издръжка на майка Пелагия, защото тя няма средства, с които да преживява, а всичката своя собственост е завещала на манастира и Църквата, с нотариално заверена декларация, според изискванията на Устава на Българската православна църква! Но най-важното – ИСКАМЕ НЕЗАБАВНО ДА ВЪЗСТАНОВИТЕ МОНАХИНЯ ПЕЛАГИЯ КАТО ИГУМЕНКА НА САМОКОВСКИЯ МАНАСТИР „ПОКРОВ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА“!
Заявяваме ви, че категорично не сме съгласни с „назначаването“ на монахиня Максима като игуменка на манастира на мястото на майка Пелагия. Монахиня Максима е изгонена от Пловдивската духовна митрополия от митрополит Николай без право на настаняване никъде там, заради душевната й невнятност и непослушание. Игумения Пелагия я прие в манастира само по милост и заради сълзите на родната й майка, която в нарушение с Устава на БПЦ стана материално-отговорно лице в манастира веднага след като я „освободихте“ от длъжност… Трябва да запитаме също – защо вече е застроен дворът на манастира с постройка за „игуменарница“ на Максима? При положение, че има девет свободни къщи, обособени като килии, а Максима си има килия? Така ли се „усвояват“ стотиците хиляди левове, събрани от майка Пелагия и оставени за издръжка и обновление на манастира и старите сгради? Какво се случва с ценностите и светините на нашия манастир? Защото всичко това не е ваша лична собственост, а на манастира, на църквата, на града ни и на България! Защото всичката „собственост“ на манастира идва от даренията, труда, помощта и плащанията за духовните „услуги“ от всички нас вярващите от града, страната и чужбина.
Уведомяваме ви, че ако не изпълните нашите основателни искания и не върнете и не възстановите майка Пелагия като игуменка на манастир „Покров на Пресвета Богородица“ в град Самоков, ще предприемем всички действия по търсене на отговорност за решенията и действията ви, които погубват не само личния и духовен живот на игумения Пелагия, но отблъскват всички православни християни в града и страната от Църквата и Вярата!“
Към писмото са приложени копия от събраните подписи в защита на игумения Пелагия .

1 коментар

  1. А, значи Манастирът ще й даде Дом и Пари…без да иска е казал каква е целта й…Такава няма място в Манастира! Всеки монах остава дом е пари, за да се отдаде на Бога!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here