Girl in a jacket

Стефан и Крум Чапрашикови и Жак Асеов са предложени за почетни граждани на Дупница. Отличията ще бъдат присъдени навръх празника на града 19 октомври. Тримата са крупни дарители, не жалили средства за различни каузи. Изявени личности, действащи с размах, участвали във войните в началото на 20 век.
Стефан Чапрашиков е бил личен секретар на цар Фердинанд. Роден е на 15 април 1874 г. Семейството му се премества от Благоевград в Дупница, тъй като след Освобождението остават извън пределите на България. Чапрашиков завършва Сорбоната. Той е сред учредителите на Български туристически съюз и сред 85- е учредители на Туристическото дружество „Алеко Константинов“. Бил е подначалник в Министерството на външните работи. Участва като доброволец в Балканската война, награден с орден „Орден за храброст“. Заема дипломатически постове в Белград, Букурещ, Париж, Цариград, Берлин и Виена. Владее френски, немски, руски, сърбо- хърватски и турски език. Двукратно е награждаван с Народен орден „За граждански заслуги“, също и с ордените „Свети Станислав“ на императора на Русия и „Франц Йосив“ на Австрия, „Кавалерски кръст на Почетния легиони“ на Франция. Национален състезател по конен спорт. От 1929 г. по предложение на министър- председателят Андрей Ляпчев е посочен като член на Международния олимпийски комитет. Избран е за почетен председател на Български олимпийски комитет. Той е в основата на идеята за осъществяването за първото пренасяне на олимпийския огън от Гърция към Берлин през 1936 г. Избран е за председател на Българския ски съюз. Дарява свои имоти в центъра на София за БОК. Създава своя фирма за търговия с тютюн с кантори в Дупница, Пловдив, Хасково и Кърджали. Подпомага финансово много събития, които се провеждат в Дупница.
Крум Чапрашиков е роден 6 юли 1882 г. в Дупница. Завършва право във Франция. Общински съветник е в периода 1909-1912 г. Поставя началото на благоустрояването на града и неговото модерно водоснабдяване. Участва в Балканката война, за което е награден „Свети Александър“ с мечове. Участва в национално- освободителното движение на Македония като четник в четите на Христо Чернопеев и Яне Сандански. Избиран е два пъти за депутат. Дарява 1 600 000 лв. за построяването на читалището. През 1932 г. по негова инициатива е създадена безплатна детска трапезария. Прави дарение за строителството на Туристическия дом. Умира на 15 септември 1394 г.
Третият в тази елитна група е Жак Асеов, роден през 1895 г. в Дупница. Той е един от учредителите на Ученическото туристическо дружество „Рилски езера“ към едноименното туристическо дружество. Учи право в Софийския университет, но баща му го праща да учи икономика във Виена. Наследява търговската дейност на бащината си тютютнева фирма „Фернандес“. Регистрира „Балкантабак“, той е един от най- крупните търговци на тютюн. Дарява огромни суми за различни каузи. Има огромна заслуга за построяването на метеорологичната станция на връх Мусала. Участва във финансирането за построяването на хижите „Скакавица“, „Осогово“, „Мусала“ и заслон „Заврачица“.
За построяването на читалище „Напредък“ дарява 250 000 лв. Дарява 10 000 лв. за паметника на загиналите във войните в село Бобошево, 100 000 лв. дарява за Девическото стопанско училище и 180 000 лв. за изграждане на водопровод в село Баланово. През 1932 г. е поставено началото на фонд „Туристически дом“, за което дарява 170 000 лв. Сградата е построена и служи на туристите и до днес. Изгражда със собствени средства пътя от Самораново до работническата почивна станция на селото. Жителите на Дупница и Самораново прокопават канал на един от притоците на река Отовица и правят изкуствен водопад в местността Градището, което кръщават на Жак Асеов. По този повод той дарява 30 000 лв. на училището в селото. Прави големи дарения за болници, училища, трапезарии, детски почивни ленти колонии, почивен дом в Самоков за неговите работнички, където те почиват на пълна негова издръжка на смени по 14 дни. Помага на българските евреи, строи най- модерния дом за стари хора изселници от България, който и до ден днешен функционира в Израел. Умира в САЩ през 1982 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here