Долна баня и Ихтиман са сред отличените общини, прилагащи 12- е принципа на доброто управление на Съвета на Европа. Призовете връчиха министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и председателят на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Искрен Веселинов на церемонията, организирана от Националното сдружение на общините в Република България по повод Деня на българската община – 12 октомври.
Отличените местни власти са: Берковица, Бургас, Враца, Вълчи дол, Габрово, Димитровград, Добрич, Долна баня, Ихтиман, Каспичан, Кнежа, Кърджали, Левски, Ловеч, Мездра, Павликени, Поморие, Свищов, Сърница, Тетевен, Троян, Търговище и Челопеч.
Общината е не само административна структура, а гръбнакът на държавното управление. Вие познавате най-добре проблемите на хората и търсите решенията. Вашият труд е благословен, защото мижете да видите резултата от работата си, каза министър Аврамова по време на церемонията и поздрави отличените общини за ползотворната работа. В мое лице и в лицето на МРРБ ще намерите коректен партньор, диалогичност и разбиране, каза още министърът.
Етикетът – кристален дванадесетостен, върху който са гравирани дванадесетте принципа за добро управление на Съвета на Европа, на който страната ни е член, се присъжда на общини, които успешно ги прилагат. Той се връчва за период от 2 години, като досега са проведени четири процедури. Главната цел на инициативата е да се насърчават усилията на все повече местни власти и продуктивното съперничество между тях, което на свой ред да доведе до по-ефективни политики, насочени към силно и жизнено местно самоуправление в България.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here