РП- Петрич е привлякла към наказателна отговорност мъж за незаконен добив на инертни материали в коритото на река Струма, работил към фирма на дъщерята на екскмета Атанас Камбитов

Под ръководството на Районна прокуратура – Петрич се води разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 240а от НК – извършване на добив на подземни богатства без предоставена концесия.

Действията по разследване са започнали във връзка с проведена операция на МВР по повод незаконно добиване на инертни материали на територията на община Петрич. Установено е, че престъпното деяние е било извършено през нощта на 10.10.2020 г., в речното корито на река Струма, в района на с. Дрангово, община Петрич. За целта извършителите са използвали багер и камиони.

Към настоящия момент са разпитани свидетели. Прокуратурата е привлякла в качеството на обвиняем едно лице на 45 -години, работилкъм фирмата на дъщерята на бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов- Елена Хаджигаева. Същият е задържан за срок до 72 часа. Предстои внасяне в съда на искане за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Пратиха за зелен хайвер полицаи срещу багер на депутата Камбитов / Дарик Благоевград, Любима Калпачка

Сигнал за незаконен добив на баластра от работници във фирма „Камбитов и син“ на бившият депутат от ГЕРБ Атанас Камбитов вдигна на крак еколози и полицейски служителиоще през 2010 година, но напразно.

Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ – Благоевград разследва втори ден дали хората на народния избраник и кандидат за кмет на Благоевград – Атанас Камбитов, са добивали инертни материали от коритото на река Струма, край петричкото село Дрангово. За изясняване на нарушението, извършено по време на размножителния период на рибите, са включени и сили на полицейското управление в Петрич, потвърди директорът на Басейнова дирекция Радослав Георгиев.

„На 8 май ми се обадиха репортери от предаването „Господари на ефира“ и след като се представиха официално ми съобщиха, че по данни на очевидци, работници от пресевната на „Камбитов и син“ добиват баластра от реката по време на забранителен режим. Тъй като нямах на разположение служители от Басейнова дирекция, се обадих в полицията в Петрич за оказване на съдействие“, каза директорът Радослав Георгиев.

„Полицаите, които отишли на място забелязали фадрома на фирмата, но тя била далече от водния обект. Установили, че на площадката до пресевната инсталация на „Камбитов и син“ действително има паркиран багер, но лопатата му била ръждясала. Ако багерът е работил през почивните дни, какъвто бе полученият сигнал, то лопатата му щеше да е като чиния от алпака“, коментира шефът на благоевградските еколози Георгиев.

„За изясняване на сигнала за закононарушение, днес изпратих служители от Басейнова дирекция. Към този момент експертите са констатирали, че около пресевната на Камбитов няма пресни следи от добив на баластра. Очаквам да получа и докладната записка по случая от служителите в петричкото полицейско управление“, заяви в интервю за Дарик Радослав Георгиев. Той подчерта, че през последните седем дни е получил пет подобни сигнала, но след извършени проверки, всички те се оказали неверни. По поречието на Струма край петричкото село Дрангово има още две пресевни инсталации. Те са собственост на фирмите „Бетонстрой“- Петрич и „Нефтопром“ – София.

„Сега и на рибата ли преча, това е най- зле скалъпената атака срещу мен и фирмата, машините ни не са работили последните три дни от седмицата. Знам, че е размножителния период на рибата и забраната е до 3 юни“, отговори депутатът от ГЕРБ Атанас Камбитов.

 Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here