Почерня от ченгета! Закопчаха четирима членове на престъпна група за разпространение на наркотици

Четирима членове на организирана престъпна група за производство и разпространяване на наркотици са били задържани на 7 октомври 2020 г. при операция на ГДБОП, проведена под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура на територията на София и Софийска област.

В хода на действията по разследването, в две бунгала на бивш пионерски лагер в с. Веринско, ползвани от участник в групата, бе открито цялостно оборудване за нелегално производство на синтетични наркотици – амфетамин и метамфетамин. Друго оборудване за нарколаборатория на групата бе намерено в помещение в близкото село Житен.

При извършените действия по разследването – претърсвания и изземвания, в офиси, жилища и автомобили, ползвани от участниците, са намерени и иззети общо над 250 килограма амфетамин и метамфетамин във вид на таблетки, бучки, кристали, 4 кг таблетки с различно оцветяване и лого, реагирали на полевия тест като екстази. Намерени и иззети са и над 100 литра прекурсори, три таблетиращи машини, 4 675 лв. , 1 500 евро, 3 300 швейцарски франка.

При личен обиск у един от участниците, в джобовете на връхната му дреха са намерени 2 пакета с амфетамин, с общо тегло един килограм. Друг участник в групата е задържан в момент на продажба на над 5 000 таблетки синтетичен наркотик, съобщиха от Специализираната прокуратура.

Директорът на ГДБОП главен комисар Любомир Янев благодари на Специализираната прокуратура за отличното взаимодействие в хода на действията по конкретния случай и на колегите си от отдел „Наркотици“ за перфектно свършената работа. Той уточни, че групата е наблюдавана от 2018 г. за производство, трафик и разпространяване на наркотици. Първоначално са били задържани 15 души , претърсени са били 52 адреса, открити са две лаборатории за производство на амфетамин, какъвто аналог не е откриван от 15 години насам. Намерената готова продукция за разпространяване е към 250 кг, открити са и около 100 кг прекурсори, от които може да се произведе към 600 кг готова продукция, с цени на едро към 2 500-3 000 лв. на килограм и много по-висока пазарна стойност /към 10-15 лв за грам амфетамин/. Дрогата е била пласирана предимно в столичните квартали „Надежда“ и „Люлин“, в районите основно около училищата. Сред задържаните е и ръководителят на групата, като всеки от участниците е бил натоварен с конкретна роля – производство, съхранение, организатор на разпространението с дилърска мрежа, допълни Янев. Единият от членовете е бил задържан по време на сделка с няколко хиляди хапчета. Има данни и за трафик, организиран от групата от България към Турция и обратно, като тези данни са в процес на разследване. Има и задържани, свързани с групата, които към момента са обвиняеми по други досъдебни производства на Агенция „Митници“.

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на четиримата за участие в организирана престъпна група, създадена с цел държане и разпространение на наркотици.

Днес прокурор от Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража за всеки от участниците.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here