Акция край Петрич! Ревизоро и полицията разкриха крупен незаконeн добив на инертни материали от река Струма /СНИМКИ/

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров днес участва в акция, при която беше разкрит крупен незаконен добив на инертни материали от коритото на река Струма в землището на село Дрангово, община Петрич. Акцията е по разпореждане на Върховна административна прокуратура. В нея участват икономическа полиция, жандармерията, експерти и директорите на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ и на дирекция „Управление на водите“ в МОСВ.

От септемврийските проверки на БДЗБР най-сериозна е санкцията за благоевградската фирма „Бултур 2012“, собственичката й Елена Камбитова – дъщеря на благоевградския екскмет Атанас Камбитов, който до 2017 г. й бе съдружник в дружеството заедно с дясната си ръка Ивайло Благов, ще трябва да се раздели с 20 000 до 50 000 лв. Глобата е предвидена в чл. 200, ал. 1, т. 231 от Закона за водите и е за изземване с механизация на наносни отложения. Багерите на Камбитова, която от няколко години е в строителния бранш, били спипани да загребват материал от коритото на р. Струма в землище на петричкото с. Дрангово.

На място са установени няколко тежки камиона и багери. В близост до коритото на реката е намерена фадрома и товарен камион с мокър инертен материал. В съседното село Ръждак е открито голямо количество (около 2-3 хил. кубика) депониран материал. Правено е незаконно преграждане на реката с диги, като има и участъци със заблатявания. Това създава опасност от наводнения, включително засягащи съседна държава, тъй като реката е трансгранична.

Според събраните досега данни в незаконния добив са замесени няколко фирми на територията на две общини в Благоевградска област. В момента се прави оглед на коритото на реката в участъка от Петрич до Кулата.

Добивът на инертен материал от речните корита в България е забранен. По случая е образувано досъдебно производство. Следствените действия продължават като органите на МОСВ оказват пълно съдействие.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here