Цените на лекарствата са недостъпни, защото „Софарма“ и „Актавис“ са монополисти в страната! Съпругът на Долорес Арсенова купуваше от Индия цитостатиците за 3 долара и тук ги продаваше за 3000!

Снимка: Стандарт

На заем от колеги:

Д-р Райчо ВЕЛКОВ, консултант към здравната комисия на парламента и представител на няколко неправителствени организации, пред в. “Нова Зора”

Напоследък непрекъснато сме свидетели на драми, свързани с липсващи в аптечната мрежа животоспасяващи и поддържащи лекарства, което налага близките на много болни да търсят помощ чрез медиите. Болни се оплакват от фалшиви импланти, спортисти са хванати с допинг от хранителни добавки; в гаражи се „джуркат” фалшиви хранителни добавки, лекарства и амфетамини. „Бърза помощ” все не успява да стигне навреме до болните, все по-често има бити лекари, а пред ТЕЛК се вият опашки за категория инвалидност. Бедни хора умират, защото нямат здравни осигуровки и пари за лекар и лекарства. Такава е жестоката картина днес.

 

– Д-р Велков, българинът става все по-болен и по-болен… Зачестиха инсултите и инфарктите при младите хора. Вие сте лекар – какво според вас ни разболява?

– Основната причина е стресът. Хората масово са с неизплатени кредити, заради които им отнемат имущество, нямат сигурност в работата, борят се с множество битови проблеми и парични дългове. В резултат на целия този постоянен стрес се увеличават инсултите и инфарктите. Ракът се превърна в пандемия. На второ място сред причините за лошо здраве, след стреса, поставям неправилния начин на хранене и качеството на храната.

– Но защо са толкова скъпи лекарствата?

– Защото определени кръгове се възползват от надценки от 500 до 5000 процента. Има монополисти на пазара. От българските производители това са „Софарма” и „Актавис”, бившето „Балканфарма”. Високите цени са основната причина много хора да се лишават от лекарства – не могат да си ги позволят.

– Имате ли дързостта да споделите защо лекарство против рак, което струва 3 долара в Китай, у нас се продава на цена 5000 долара? Как държавата позволява това и кой внася на такава драстично завишена цена тези лекарства?

– Не само в Китай, а и в Индия, от групата цитостатици има лекарства, които там се продават производство “in bulk “ от 3 до 30 долара, а тук се продават по 3000 до 5000 долара!

Искате имена на вносители? Ето ви едно: „Търговска лига”! На ексминистър Долорес Арсенова й е повече от ясно, че съпругът й купуваше от Индия цитостатиците за 3 долара и тук ги продаваше за 3000! Това не е тайна – има фактология по случая. Официално е повдиган въпросът, без резултат.

Имаше разследване, което се покри!

– Кой плаща на такава цена тези лекарства?

– Здравната каса. 60-70 % от ресурса на здравната каса се източва по този начин за лекарства, които реално биха могли да бъдат десетки пъти по-евтини.

– В предварителния ни разговор споменахте нещо свързано с едно от най-употребяваните лекарства у нас – аналгина…

– Да. Около 16 млн. опаковки аналгин се продават у нас годишно, като реалната себестойност на медикамента е 14-16 цента, а ние го купуваме по 1,88 т.е. – приблизително за 2 лева! Здравната каса го плаща на много завишена цена. Сметнете колко й струва това! Това важи не само за аналгина, примерите са много. Писах по този повод на министър Москов.

– Напоследък десетки хора, страдащи от епилепсия, тръгнаха да търсят помощ за намирането на „Ривотрил”, тъй като него вече го няма в аптечната ни мрежа. Защо се случи това?

– Историята има предистория.

Новите собственици на „Софарма” се отказаха от производството на икономически неизгодния „Фенобарбитал”, който е според мен с по-добър ефект от „Ривотрил” и беше много евтин – струваше 80 ст. блистера. След като „Софарма” купи „Милве”, която произвеждаше „Фенобарбитал”, го спря като икономически неизгоден продукт. А „Ривотрил” се продаваше на по-висока цена. Първо тръгна от 2 лева, стигна 4,50-5 лева и когато решихме да му свалим цената, вносителят се отказа да го внася.

– Кой беше вносителят?

– „Търговска лига”. Когато започнаха да търсят лекарството за онова момче с епилепсията, аз лично купих лекарството от Ниш за 1,60 лв. български пари и му го пратих.

– Освен монополистите производители, оказва се има и монополисти търговци?..

– Да, вносителите „Търговска лига”, „Либрафарма” и др.

– И на този фронт – здравето на хората – ли се развива политическа битка?!

– Категорично да. Не просто “да”, а 5 пъти “да”!

Когато предложих сваляне на цените на лекарствата, скочиха срещу мен!

Съществува абсолютна олигархия във фармацевтичния бизнес!

– Някога „Софарма” имаше богата листа от лекарства, но явно сега икономиката на джоба налага спиране от производството на много от тях…

– Така е. Когато аз бях дистрибутор на „Софарма” преди приватизацията, листата им беше към 600 продукта, а в момента е не повече от 120. Някои отпадат по икономическата причина, която обсъдихме, но други – заради европейската норма, която забранява производството на определени лекарства – за да сме коректни, трябва да отбележим това. Сред забранените за производство например е аналгин-хининът – едно лекарство с над 60-годишна история, което считат днес за канцерогенно. Според мен това са пълни глупости, но това е професионален спор.

– Каква е ситуацията с хранителните добавки? Вие самият произвеждате такива…

– Хранителните добавки не са на лицензионен, а на регистрационен режим – обявяваш, че произвеждаш такива, и ги пускаш на пазара. Проблемът при хранителните добавки е в „гаражното” производство. Някой си забърква нещо и го пуска на пазара, дори без да го обяви, без изследвания в съответните институти и т.н.. Аз съм виждал да се продават добавки с моята марка, които не са мое производство! И когато съм тръгвал да търся производителя на ерзаца, не мога да го открия, за да го осъдя! Имах такъв случай на една добавка, която не бях произвеждал от година и изведнъж се натъквам на партида с „моята” марка! Но как да откриеш злосторника?! Оказа се невъзможно! Аз не съм следовател, това е работа на МВР, на ДАНС, на прокуратурата, а на тях не им се занимава с такива „дребни” и „частни” работи, макар те да касаят здравето на хората!

– Преди време имаше скандал с някакви протеинови вафли в детски клуб на Биляна Йотовска и съпруга й Митко Димитров, доколкото помня…

– Не знам нищо за този случай. Митко спазваше благоприличие на пазара. Поне допреди 2 години, докато имах наблюдение, защото работех с него, беше така.

В областта на хранителните добавки по-голямата злина са вносителите. Защото в Щатите са позволени определени съставки, които в България се водят лекарства. Примери за това са „Трийодтиронин” и „L-тироксин”. Това са препарати, които много бързо свалят теглото, защото са допълнително вкарани заместители на дейността на щитовидната жлеза. Те могат да блокират правата и обратна връзка между хипофизата и щитовидната жлеза и да увредят дейността и на двете жлези. Това може да доведе до много сериозни ендокринни заболявания.

Освен това много голям проблем е вносът и местното нелегално производство на анаболните препарати и особено тяхната употреба от подрастващите. Припомням случая във фитнес залата в Созопол, където момче на 16 години почина от инфаркт на миокарда

– Известно ли ви е кой е продуктът, заради който стана скандалът с щангистите ни?

– Не, това не знам, но може да бъде всякакъв. Всеки един продукт, който се употребява от спортисти, които отиват на състезания, трябва да бъде анализиран преди това. Наименованията са хиляди и не може да се пристъпва към употреба с нещо от рода на „Докторът ми каза еди-си какво”, без да е направен анализ. Има лаборатории, където се правят тези анализи. Моите продукти всичките са минали през тези лаборатории. Правя го и за собствено спокойствие. Помните, че даже от продукт на фирма като „Софарма” пострадаха преди време едни спортисти. Оказа се, че „чистачките не били почистили машините от „Фуроземид” (Фурантрил” – б. р.) и така той попаднал в продуктите! Подобни извинения не важат, когато стане скандал като този сега в щангите.

– Напоследък са на мода амфетамините. Къде се произвеждат те?

– Произвеждат се неофициално в няколко лаборатории и вие, журналистите, много добре знаете това. Имате и разследвания по темата кои са хората, които ги произвеждат и печелят от тях…

– Много се обсъждат и фалшивите импланти, които на всичкото отгоре са толкова скъпи…

– Ами и там е същата работа като с лекарствата!

Лекарства и медицински консумативи са обект на спекула. Няма защо да си затваряме очите, че има лекари с етика и чисти шарлатани. Тазобедрена става за 100 долара навън, тука се продава за 1500 лева! Вие знаете ли и колко фалшиви лекарства се продават на пазара?! В официалните аптеки, в официални опаковки, но… „гаражно” производство?!

– Мнението ви за здравната каса?

– Ако й се върнат онези 1 милиард и 800 милиона, които бяха откраднати от министър Дянков и прехвърлени за запълване на дупките в държавния бюджет, тя ще си излезе на зелено. И второ, ако наистина се наложи правилна, законова обосновка за регулация на цените на лекарствата, никой не може да надвиши бюджета, който е отпуснат.

И един допълнителен въпрос има, за който ме питахте вече – за многото и луксозни офиси, да – права сте и за тях и към това ще добавя тъжната констатация, че администрацията на здравната каса е по-голяма от броя на пациентите! Това е пълен парадокс!

– Какво мислите за идеята да се премахне ТЕЛК?

– Ако не се премахне ТЕЛК, то непременно трябва да се направи пълна реформа с тази комисия, която на всичкото отгоре години наред създаваше възможности за корупция и са вършени маса незаконни работи. Публична тайна е, че срещу 100 лева продължаваш напред здрав и прав, но категоризиран за „инвалид”!

Сутринта чух една статистика – че инвалидните пенсии били 50 процента от общия брой на пенсиите! Вие намирате ли го за реално това?! Инвалидите у нас реално са към 60 000, а се изплащат такива пенсии на над 500 000 човека! Освен това, представете си, че един човек е без крак и вие го карате на всеки 6 месеца да ходи на ТЕЛК – може би се очаква да му е пораснал?! Какъв е смисълът?! Или един човек с инсулт, който е неподвижен, на легло, как ще го закарате дотам?! Ще наемете линейка и ще рискувате да умре по пътя?!.

– Да ви попитам накрая и за проблемите с „Бърза помощ”…

– Откакто отрязаха директната връзка с номер 150 и сигналът се предава през 112, нещата се влошиха. Препредават се оплакванията на болните от хора, които нямат хал-хабер от заболявания. Стана нещо като „развален телефон”! Усвоени са и някои от най-лошите маниери като въпроса „На колко години е пациентът?”, и ако е възрастен, те отрязват. Или пък ако от този номер по-честичко се звъни за помощ от хронично болен, в един момент може и да не ти вдигнат, или да ти кажат, че нямат свободна линейка.

Аз съм работил 6 години в „Бърза помощ” и проблемите там са ми много ясни. Там има един друг, много сериозен проблем – „шофьорският”. Шофьорът и лекарят не се отчитат на едно и също място и се получава така, че шофьорът, като източва пари за гориво и части, може да вземе десет пъти повече пари от доктора…

– Как?

– Ами отива шофьорът фиктивно в автобазата и казва, че има износен шарнирен болт, бил направил 21 курса – изрежда: дотук, дотам – каквито се сети адреси, и на практика се получава така, че разходите на линейките гълтат едно много голямо перо. А докторът – той няма как да скрие броя на посещенията и те са примерно 8. Шофьорът обаче отчита 12. Защо? Защото никой не сверява съответстват ли данните на единия и другия. И в момента шофьорите, макар заплатите им официално да са два пъти по-ниски от тези на лекарите, на практика изкарват десетина пъти повече от тях. На измамата с гориво, масла и ремонт на колите не може да й хванеш края! Цари тотален хаос!
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here