Александър Паризов
 Не мина и ключовата точка за актуализацията на списъка с капиталовите разходи за общо над 5,5 млн. лв., след като Иван Раков от СДС и Георги Наумов от ГЕРБ напуснаха залата, бяха събрани само 15 гласа „за“ 
Георги Градевски- Конана от „Глас народен“и Георги Наумов от ГЕРБ прецакаха ключови проекти, най- вероятно по незнание и неразбиране, коментира Йордан Йорданов от ГЕРБ патова ситуация за дупничани.

694  000 лв. от касата ще трябва да извади община Дупница, за да не загуби 7 716 298  млн. лв. за проекта за новото депо край Джерман. Харчът става неизбежен, след като Общински съвет днес отказа да гласува кметът Методи Чимев да подпише запис на заповед, без протест и разноски, платима в полза на МОСВ, с което да стартира работата. Преобръщането на колата стана възможно след решението на председателя на групата на общинските съветници от ГЕРБ д-р Александър Паризов да гласува с „въздържал се“ и така мнозинството загуби гласа му. Бяха събрани 16 „за“, 11 въздържали се и 3- ма  „против“ и докладната не мина на косъм. Нужни бяха 17 гласа. На практика решението си Паризов обърна вота. „Аз живея в Джерман, ще гласувам с въздържал се. Зная, че проектът беше одобрен от РИОСВ, мина и обжалването в съда. Вярвам на институциите и че в селото ще бъде изградено модерно депо, но не искам да гласувам със „за“.“, каза Паризов. Против гласуваха 11 души – Александър Анин, Асен Илиев, Бойко Христов, Валентина Караганова, Ивайло Петров и Първан Дангов от БСП, Миглена Вельова и Георги Градевски от “Глас народен”, Георги Василев Градевски, Костадин Севдин и д-р Пламен Соколов от Движение “Заедно за промяна”. Въздържаха се Вергил Кацов от “Народен съюз”, Иван Танев от “Глас народен” и д-р Александър Паризов от ГЕРБ.

Съветниците от „Глас народен“ Георги Градевски- Конана, Леонид Хаздай, Миглена Вельова и Георги Танев бламираха ключови решения за милиони левове.
От негласната подкрепа към мнозинството на днешната сесия се отметнаха и трима от съветниците от „Глас народен“. Единствен лидерът на групата Леонид Хаздай подкрепи докладната за депото. Гласовете на четворката бяха шарени. Против бяха Миглена Вельова и Георги Красимиров Градевски, Иван Танев гласува с въздържал се. Тримата отказа да споделят какви са мотивите за решението им.
„Глас народен“ се превръщат в златния пръст в местния парламент. Гласовете им днес се оказаха решаващи. При гласуването на точката отсъстваха Станислав Павлов от БСП, Емилия Кузманова от СДС, Павел Коларов от БДЦ, в хода на заседанието си тръгнаха и други съветници. Против бяха от БСП, Пламен Соколов, Костадин Севдин, независимият Георги Градевски. “Сега ние не избираме място, вървим в тази посока вече 8-10 години. Сега въпросът е дали да получим европейски пари за инсталацията или общината да ги отдели от собствения си бюджет”, уточни Вергил Кацов и гласува да се отделят от бюджета на обшната.
В докладната си кметът беше записал, че общината има право на авансово плащане, но това може да стане само след издаване на запис на заповед или банкова гаранция.  Така сега се оказва, че парите трябва да се извадят от местни бюджет. Мярката е спешна, защото изтичат 24- те месеца от подписването на договора от декември 2017 г. Дупница участва заедно с общините Бобов дол и Сапарева баня. Темата отприщи жесток дебат. Началото даде с изказването си председателят на инициативния комитет в Джерман, сформиран срещу идеята на място да се прави инсталацията, Борислав Тасков. Той отново припомни мотивите си, с които беше обжалвана оценката за въздействие на околната среда на избрания терен. Според него мястото е неподходящо. В залата бяха и жители на селото. Те бяха пристигнали с плакати и аплодираха решението точката да не мине. В хода на дебата се коментираха сумите за сметосъбиране, които за тази година вече са над 2 млн.
„Сметосъбирането ни струва 700 000 лв., останалите пари са извозването на боклука до Костинброд. ОВОС-ът на терена в Джерман е от пролетта на 2012 г. Обжалването му стигна до Върховния съд. Ние изчакахме решението на съда и спряхме проекта, а имахме право под условие да работим по него.“, заяви кметът Методи Чимев, по повод забележките, че общината трябва да се съобрази с протестиращите.

„Ако от МОСВ си поискат парите по проекта, това означава банкрут за общината. В Костинброд имат такова депо и акумулират приходи от 900 000 лв. Ако ние бяхме осъществили проекта, сега можеше ние акумулираме такива средства. Вижте какво се случва със старото сметище, което се самозапалва. Дали ще умрем от глад или замърсяването няма голямо значение. Говорим за изграждане на инсталация за разделно събиране и депониране в клетки на това, което не може да оползотвори. Плаща се по 90 лв. на тон за отпадъците, ако се сепарират- 45 лв.“, каза председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов.

Пламен Соколов
Освен докладната за депото, мнозинството от ГЕРБ в ОбС Дупница понесе и още един удар. Не мина точката с актуализацията на капиталовите разходи в размер на над 5,5 млн. лв.. С гласовете на БСП, „Глас народен“, Пламен Соколов, Костадин Севдин, независимият Георги Градевски актуализацията беше отхвърлена. Само 15 съветника подкрепиха докладната и така отсъствието на Иван Раков от СДС и на Георги Наумов от ГЕРБ се оказа фатално за решението. 8 гласуваха с „против“, от „Глас народен“ се въздържаха.
Актуализацията беше нужна, за да може отпуснатите над 500 000 лв. за сондажите на минерална вода в Бистрица да се пренасочат за ремонти на улици. Стана ясно, че процедурата по копаенето за минералната вода ще се забави и ще отиде за догодина.
В залата присъстваха жители на село Джерман, които издигнаха плакати “Не превръщайте село Джерман в Бунище” . Преди началото на заседанието, призив към съветниците да не гласуват предложението отправи председателят на Сдружение “Бъдеще за Джерман” Борислав Тасков.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here