Павел Ерменков
Girl in a jacket

Първият разнобой в редиците на управляващата партия от ВМРО и ГЕРБ, двете сили противопоставят  Спаска Дамгова и детронираният Павел Ерменков, член от ПП ГЕРБ

Валентин Герчев

Постът на Спаска Дамгова, която е временен управител на фирмата по чистота в курортният град Сандански, е под въпрос, тя ще се бори за гласовете на общинските съветници на предстоящото заседание на ОбС на 30, този месец с визия за развитие на „Стройконтранс“.

„Около Спаска Дангова има лоби, но дали то ще е достатъчно да я задържи да временният пост е въпрос на гласуване?“, открехна нагласите на санданските общинари един от председателите на ПК в ОбС –Сандански. Той обаче не се ангажира с категоричен отговор на въпроса, дали все пак, Спаска Дангова ще е титулярят на иначе значимото общинско звено, не само за жителите, но и за опазване на екологичните стандарти в курортната община. Очаква се тя да представи програмата си за управление на предстоящата сесия.

Заради предварителният заявен читателски интерес към предстоящата сесия на ОбС 4ВЛАСТ ще излъчи на живо сесията, на която за първи път от управлението на кмета Ат.Стоянов се получава разнобой във вижданията за управление с обшщинските съветници от ГЕРБ и останалите.

Лошото е, че към този момент няма кандидат освен Спаска Дангова, който да е готов да оглави фирмата по чистота в Сандански.

Както писахме, общински съвет не поднови договора на сегашният управител на общинското дружество по чистота „Стройкомтранс“, Павел Ерменков. Той бе детрониран с гласовете на 21 общински съветници, подкрепиха го единствено от групата на ПП ГЕРБ, но седемте гласа не бяха достатъчни Ерменков да запази поста си на управител. В тричасовите дебати повечето от съветниците изкараха нередности, за които се е говорило под сурдинка, като амортизираната техника на фирмата, големият борч от 130 000лв., натрупан за предходната 2019 година, както и мръсотията, която по думите на съветниците е била в повече за един курортен град. От общо 10 машини, реално са работели две в определени периоди, като една от новозакупените блокирала поради небрежност на обслужващият персонал. Всичко това стана ясно от състоялите се дебати, на който Ерменков бе поставен на кръстосан разпит и видимо беше много притеснен, от очерталия се развой на събитията, които не се оказаха в негова полза. Имаше и такъв въпрос от залата дали той е писал бизнес плана си, защото съветниците съзряха неточности в отразеното в него, което е било недопустимо, при положение, че Ерменков не го е знаел. Става въпрос за финансовите разчети на дружеството и обслужването на дълга му към община Сандански и външни изпълнители по договора, които са близо над 50 000лв.

Въпреки предложението на общинските съветници от ПП ГЕРБ, договора на Ерменков да бъде удължен с пет месеца докато бъде назначен с конкурс друг управител, това предложение не бе прието от мнозинството в ОбС.

Така с гласовете на 21 съветници бе прието и записано като решение дружеството да се управлява временно за период от пет месеца от назначен от кмета Атанас Стоянов управител до провеждане на конкурс за нов .

Още в началото на точката по избор на управител на фирмата по чистота председателят на ОбС Николай Шаламандов прочете декларация от вторият участник Красимир Митов, който вчера се е отказал да участва в надпреварата. Така на днешната сесия името на сегашният управител Павел Ерменков бе единствено, подложено на обсъждане и впоследстие отхвърлено от мнозинството съветници на санданския мини парламент.

Част от тях поискаха още сега да бъде обявено името на временният управител, но кмета обясни, че това го затруднява и той не е знаел кой ще е .“Ако го знаех щях да го обяви, но нямам никаква представа .“, каза градоначалникът.

С помощта на адвоката и съветник от ВМРО, Георги Батев, на  Снежана Стоянова от РЗС, както и на подкрепата от Явор Аргирав от ЗС „Александър Станболийски „ решението за избора на временен управител придоби юридически вид, за да не бъде върнато от областният управител, като незаконосъобразно. В първоначалният му вид то изглеждаше, като домова седянка с много уклончиви условия, като изисквания за избора му.

След, като стана ясно че няма да бъде отново управител Павел Ерменков заяви, че въпреки тежките условия на работа, за тези три и малко повече години той е работил за фирмата и за нейното стабилизиране и благодари на общинските съветници, както и на председателя и на кмета на община Сандаски, Атанас Стоянов.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here