Народният представител Радослава Чеканска уважи представянето на автобиографичната книга на Вежди Рашидов, а той прегърна свойски учителката – депутат от Дупница за успех на творбата си. В нея председателят на Комисията за култура и медии в Народното събрание е подбрал интервюта, рецензии и изказвания за творческия му път.

Представянето на книгата „Вежди“ бе уважено от десетки любители на културата, колеги и приятели на твореца.

„Тази книга представлява един пакет, в който съм събрал много малка част от това, което е ставало в моя живот, по един или друг начин. В тази книга основно са хора, които съм срещал; хора, с които съм живял; хора, които и до днес, по една или друга причина, обичам и ги нося в себе си; хора, които са ме обогатявали и са давали нещо повече, отколкото мога да получа от всякъде другаде”, каза Вежди Рашидов.

Рашидов определя книгата си като нескафе 3 в 1 – малко вода, малко горчиво, малко захар.
„Изживях един шарен живот с много противоречия и отрицания. Помогнаха много неща – произход, име, град. Много неща повлияха. Живях в едно отрицание. Двама човека оцеляхме чрез отричане – Айнщайн и аз ”, каза още той.

Според Вежди Рашидов битките, които водим с живота си, са безсмислени и не носят нищо добро. Той обясни, че живеем сред амбиции, суета, маниакалност и претенциозност, чрез които разбираме колко е къс животът.
Рашидов призова по-често да си подаваме ръце, да виждаме хората усмихнати и слънцето и по-често да си пожелаваме да обичаме.
„Това е моят живот и аз ви го подарявам. Господ ми даде много неща – да загубя най-скъпите си хора, но и да спечеля най-скъпите си хора. Днес се радвам на хубава и добра съпруга, деца прекрасни, на внучета – много готини и сладки симпатяги.“, каза в заключение авторът на „Вежди“.
„И от време на време се радвам и на моя голям нос, най-накрая и аз отгледах нещо сериозно“, пошегува се той.

Автобиографията включва и снимки от ключови моменти в живота му. „От цялото детство, до остаряването, до 70-годишнината. Шарена, мешана салата. Всичко има вътре и всичко по малко си спомних. Една част вече бях позабравил”, каза той.
И допълни: „Онова, което е интересно в книгата, не е от мен за мен. Книгата е срещите ми с хората, които безкрайно обичам, с които съм живял. Онова, което те са писали, те са мислили за мен, това е в книгата. Не е аз за мене си”.

Депутатът от село Пастра, община Рила, музикантът Калин Вельов се появи на събитието с широката си усмивка.


3 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here