Р. Чеканска: Всеки български гражданин до 40 г. по желание може да служи във въоръжените сили за срок до 6 месеца

Снимка: 4ВЛАСТ, архив: Тома Биков и депутатът от Дупница Радослава Чеканска бяха члентове на Комисията по медии и духовни дейности към НС

Със 103 гласа „за“, 42 „въздържали се“ и без нито един против парламентът прие на първо четене промените в Закона за резерва на въоръжените сили.

Това съобщи депутатът от ГЕРБ- Дупница Радослава Чеканска.

Срочна служба в доброволния резерв предвиждат промени в Закона за резерва на въоръжените сили, който беше обсъден на първо четене в Народното събрание днес. По този начин се дава възможност на всеки български гражданин до 40 г. по негово желание и при условие че отговаря на изискванията на закона, да служи във въоръжените сили за срок до 6 месеца.

Осигурява се възнаграждение, здравно и социално осигуряване при изпълнение на договор за срочна служба в доброволния резерв. Наличие на договор и даване на статут на срочна служба в доброволния резерв за срока на договора ще доведе до повишаване на интереса и ангажираността на българските граждани към тяхната подготовката за защита на Отечеството.

Промените ще дадат възможност за по-гъвкав подход и разширяване на обучението на българските граждани в етапите на средното образование за придобиване на умения, свързани със защитата на родината, с оцеляване при кризи от военен характер, както и за усвояване на знания за мисиите и задачите на въоръжените сили.

Дава се статут и оперативна самостоятелност на Централно военно окръжие като самостоятелно юридическо лице, което ще способства за по-пълно изпълнение на функциите и задачите му, свързани с изпълнение на разпоредбите от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България.

Освен това очакванията са да се увеличат възможностите на въоръжените сили за комплектуване на контингенти, участващи в операции и мисии извън територията на страната, с необходимите специалисти, изпълняващи договор за служба в доброволния резерв.

А с увеличаването на годините за водене на отчет на запасните ще се подобрят мобилизационните способности на страната и ще се повиши готовността на въоръжените сили за защита на Отечеството чрез ефективно използване на тези български граждани съобразно специфичната им подготовка. Доброволните резервисти ще се използват по-ефективно за срока на договора чрез въвеждане на изискване от 2 години до навършване на пределна възраст за прием на служба в доброволния резерв.

Работодателите ще имат възможност да запазват персонала си, като осигуряват неплатен отпуск на работниците.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here