Фармацевтичната компания „Балканфарма-Дупница“ АД започва премахването на отпадъците от общинския имот, който се намира под моста на автомагистрала „Струма“. Натрупаните там отпадъци се запалиха на 13 август миналата година и станаха причина за увреждане на пътната инфраструктура, припомнят от екоминистерството.

Фармацевтичните отпадъци бяха оставени на нерегламентиран терен под автомагистралата от бивш изпълнител на дейности по събиране и съхранение на отпадъци, чието разрешение за дейности беше отнето от РИОСВ-София на 21 август тази година.

Планираният срок за приключването на дейността е до три месеца. Отпадъците ще се транспортират до площадка в Нови Искър, където ще бъдат третирани и съхранявани до предаването им за обезвреждане или рециклиране от лицензирани фирми.

Останалата част от отпадъците под АМ „Струма“ се разчистват от Община Дупница. Почистени и предадени до момента са 102 тона пластмасови отпадъци.

„Заедно с всички български държавни институции, отговорни за тази дейност, започваме проактивно отстраняването на отпадъци под магистрала „Струма“. Тева е най-големият работодател в град Дупница и региона и за нас осигуряването на чиста и безопасна среда за жителите е въпрос на корпоративна отговорност“, каза Гади Мукомолов, генерален мениджър на завода в Дупница.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here