Румен Томов

Конституционният съд отхвърли искането за обявяване на текстове от Закона за Местното самоуправление и местната администрация като противоконституционни.

Под ударите на този закон попада кметът на Благоевград Румен Томов, тъй като се оказа, че не е бил заличен като търговец в законния срок след избирането си. Сагата върви от края на 2019 г. През април ВАС постанови, че Томов е в нарушение, но последва обжалване и се изчакваше тълкуванието от Конституционния съд.

Няколко дела за предсрочно прекратяване на правомощия на кметове бяха спрени във Върховния административен съд до произнасянето на конституционните съдии. Те бяха сезирани от тричленен състав на ВАС и от 63-ма народни представители, съдиите бистриха дали Законът за местното самоуправление и местната администрация, според който избраните кметове трябва да са прекратили търговската си дейност и заличили фирмата си до 30 дни след провеждане на изборите, не е противоконституционен.

Жалбата срещу Томов беше пусната от конкурента му за поста Атанас Камбитов от ГЕРБ, който вече мина в редиците на партията на Цветан Цветанов.

Първоначално от ОИК Благоевград отхвърли искането за прекратяване на правомощията на Томов. По- късно Административния съд в Благоевград, а в последствие и ВАС отсъдиха за отстраняването на Томов. Решението беше обжалвано, а сега се изчакваше решението на Конституционния съд.

Председателят на ОИК Благоевград Мартин Бусеров съобщи, че Румен Томов все още е кмет. След като е пусната жалба за отстраняването му през май тази година, той е обявил пред съда, че до произнасянето на ВАС желае да изпълнява правомощията си.

Очаква се решението на Конституционният съд да бъде публикувано в Държавен вестник, след което ВАС ще призове страните и ще вземе окончателно решение.

Стана ясно, че в момента Румен Томов е в отпуск до понеделник, когато се очаква да да даде коментар за случващото се.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here