РИОСВ-София проверява причината за измиране на риба в реките Джерман и Разметаница. Екоинспектори и експерти от Изпълнителна агенция по околна среда са били на място на проверка, взети са проби от водата, включително и от отпадните води на ТЕЦ „Бобов дол“.


От РИОСВ съобщават, че при експресните проби се наблюдава висока стойност на pH в река Разметаница след заустване на отпадните води на ТЕЦ „Бобов дол“. Направен бил експресен анализ за pH реакция, кислородно съдържание, температура на водата и електроповодимост. Водните проби са били предадени за физико-химичен анализ към акредитираната централна лаборатория София на ИАОС. По време на извършването на проверката е бил получен нов сигнал за умряла риба в река Джерман. Експертите отново са взели на място водни проби. Чакат се всички резултати от проведеното изпитване. От екопинспекцията уточняват, че проверките на реките продължават съвместно с Изпълнителната агенция по околната среда до установяване на източника на замърсяване.
Директорът на ТЕЦ „Бобов дол“ инж. Емил Христов съобщи, че замърсяване на реката не може да бъде от централата. „Спазваме зададените в комплексното ни разрешително стойности на показателите на отпадната вода. Следим ги, не може рибата да е измряла заради вода от ТЕЦ- а. По- високо pH не може да убие рибата. Причината за това може да са някакви химични вещества или намаляване на нивото на реките. Всичко е изрядно при нас.“, коментира Христов.

Снимка: РИОСВ София

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here