Тиква рекордьор за Бобошево, тежаща 64 кг., отгледа в градината си инженерът корабостроител Иван Миладинов.
„Хората се спираха и се радваха на тиквата, атракция беше и веднага я продадох.“, похвали се с питомеца си Миладинов. Той съобщи, че тиквата нямала повдигане, като я откъснал, се наложило да я търкаля 60 м до колата, където вече трябвало да я вдигне, за да я качи. Отгледал общо 5 тикви гиганти. Освен 64- килограмовата, той се хвали със сестрите й, тежащи 37 кг, 28 кг, 17 кг и 8 кг. Всички вече са продадени.


„Хора от София идват, за да си купят от моите тикви. В столицата ги продават по 1 лв., а аз ги давам за 40 ст. Едно семейство си купиха 100 кг. Общо съм продал вече 2 тона. Големите тикви се купуват най- вече заради семките. Те са пълни със семки, купувачът ги вади и може да ги продава за семе. Едно пакетче с около 20 семки върви по 1 лв. Изгодно е.“, обясни земеделецът. Оказва се, че времето тази година е било много благоприятно за тиквите. Той ги отглеждал на слънчев парцел в началото на Бобошево край река Джерман. „Много дъждове имаше, а и аз ги поливах и пораснаха.“, поясни бобошевецът. Стопанството му обаче далеч не се изчерпва с тиквите. Той отглежда още картофи, пипер, домати. След като събере продукцията, ще засади на тяхно място чесън, който е есенна култура. Сега обаче се стяга за гроздобера.
„На 25 септември започвам с гроздобера. Миналата година гроздето ми беше със захарност от 26,5. На прекупвачи не разчитам, сам си продавам продукцията. Залагам на по- ниските цени и хората сами ме търсят. Мерлото продавам по 1 лв. за кг, а памидът по 80 ст.“
Както е известно, районът около Бобошево е благодатен за отглеждане на лозя. В масивите се раждат сочно и сладко грозде.
Стопанинът разкри плана си да засади 3 дка лозя с десертни сортове, които не са много характерни за региона. За момента имал масиви само с традиционните мерло и памид. Има план и за овощната си градина. Припомняме, че миналата година зложелатели унищожиха градината му с прасковени дръвчета, които бяха брутално прекършени. Той обаче вече е предприел стъпки за възстановяването им. Свързал се е със специалисти от института по овощарство в Кюстендил, които трябва да дойдат на място, да огледат и да се предприемат действия по присаждане, за да може напролет дърветата да се възстановят. Бобошевецът съобщи, че гледа и 5 дка череши.
По образование Миладинов е инженер корабостроител, работил е във Варна, но губи работата си след демокрацията и семейството се мести в София. Столицата обаче не се оказва по вкуса му и той решава да се върне в родното си Бобошево, където се захваща със земеделието. Регистриран е като земеделски производител, получавал помощ за единица площ, която се изплащала в края на ноември. Тази година е много щастлив, защото разчита на помощта на дъщеря си и зет си. Заедно с тях изградили система за капково напояване.
На въпроса кой му е разкрил тайните на земеделието, той отговаря: „До 21 години съм помагал на родителите си за работата. От тях съм се научил и наследил любовта към земята. Работата е тежка, почивен ден няма, но аз се уморявам повече когато мързелувам. Не мога да не правя нищо. През зимата работата е по- малко, тогава отделям време на съседите, играем табла заедно. Но човек трябва да разчита на собствените си ръце и акъл.“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here