Иван Гешев
Румен Калайджиев

Благоевградският бизнесмен Румен Калайджиев, кой от общинския съвет, пое по курса на бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов. Той е сред членовета на „Републиканци за България“.

„Целият персонал на хотела му се изсипа на първото събрание на партията на Цветан Цветанов, поне 10 души от присъстващите бяха пратени от Калайджиев. Те отказаха да застанат пред камерата, криха лицата си.“- съобщи представител на 4ВЛАСТ.

Камбитов посрещна Цветанов в Благоевград

Злите езици говорят, че Калайджиев е пред фалит, след изборите РЗИ запечати хотела заради бактерия в басайна, а по късно пандемията го затвори.

„Разсрочил съм кредитите си, не съм фалира, ще дам под съд всеки, който уронва престижа ми.“- каза силно ядосан Румен Калайджиев, но не коментира присламчването си към партията на неуспелите кметове от Югозапада, нито колко струва хотелът му и с какви пари успя да го вдигне. Благоевградчани няма да простят на Калйджиев и Камбитов трика за над 500 000 лв., по силата на който децата, който тренират на плувния басайн са без минерална вода, а уж за тях се копа водопровода, който сега пълни басейна на Калайджиев. Защо минералната вода от находище Благоевград не потече в общинския басейн, но се ползва в хотелите на двама общински съветници в града? Общината е тази, която издава разрешения и осъществява контрол за ползване. В общинския басейн тренират децата от всички отбори по плуване в Благоевград. След тренировките обаче често се случва топлата вода в душовете да свършва.“- коментира Кирил Станоев от Благоевград.

 Проблемът трябвало да се реши с прекарване на минерална вода до басейна. Вода по тръбата има, но тя не се ползва.

В същото време вода от находище Благоевград достига до два хотела. И двата са на общински съветниц- Калайджиев и Ковачки, Калайджиев обаче изпадна, Ковачки едва успя да влезе.

През 2018 г. общината сключва публично-частен договор с фирма „Езерец EООД” за изграждане на общ водопровод за минерална вода до общинския басейн и частния му хотел. Собственик и управител на фирмата е общинския съветник Румен Калайджиев. Вода в хотела има.

Кметът на Благоевград Атанас Камбитов обясни, че вода в общинския басейн няма, защото не били предвидени пари за инсталацията ѝ в бюджета за 2019 г.

Христо Ковачки- с карираната риза.

 

Общината е платила над 396 хил. лв. за изграждането на водопровода. Предложението за инвестицията е прието с мнозинство от общинския съвет.

Докато въпросът кога и дали минералната вода ще стигне до обществения басейн стои, двамата общински съветници вече спорят за нейното разпределение. Оказва се, че тя вече недостига.

Дружеството на Румен Калайджиев подава жалба срещу колегата си Христо Ковачки, съдружник и управител в „Кристо 2008” ООД. Последното дружество притежава хотел „Монте Кристо” в Благоевград.

 

През май Басейнова дирекция прави проверка по сигнала и открива, че водата, която влиза в хотела на „Кристо 2008” ООД надвишава разрешеното от общината количество от половин литър в секунда. Откриват също, че неговата тръба за вода е поставена по-ниско в резервоара от тази на другия общински съветник. На практика излиза, че екипът на Камбитов подлива вода на Калайджиев.

Къде спи  Комисията за конфликт на интереси в Благоевград начело с бившия млад юрист?- питат избирателите.

Христо Ковачки, който е общински съветник в Благоевград от 18 години, отказа да се срещне с нас заради ангажименти. Но отрече да ползва повече вода.

Справка в общината показва, че за 4 години фирмата на Ковачки е платила малко над 15 хил. лв. за минерална вода. За разрешения му половин литър в секунда би следвало да плаща около 8 хил. лв. годишно.

През 2016 г. , 2019 също, в началото на 2020г. е платил 5 000лв., а общината не си търси парите, защото неговият глас е важен и Ковачки залита като пияница от ГЕРБ до БСП, с този който е на власт. Има и пропуск в контрола – липсващ водомер на резервоара, който общината трябва да постави.- коментират администратори и политически наблюдатели.

Възниква въпросът ще стигне ли водата и за общинския басейн, тогава, когато тя бъде пусната?

И докато споровете за правата и контрола продължават, минералната вода не стига до общинския басейн, въпреки похарчените 396 хил. лв. за водопровод.

Междувременно Калайджиев поиска от общината да бъде отнето разрешителното за водоползване на Христо Ковачки за минералната вода. Собственикът на хотел „Езерец“ изпрати официално писмо до кмета на Благоевград. В него той казва,  че управляваното от него дружество има разрешително за водовземане на минерална вода, издадено от общината от 27.11. 2017 г. с параметри 1,09 л/сек., при разрешен годишен воден обем от 34.496.60 куб/м, което е за срок от 20 години. За минералното находище „Благоевград“ в местността Кури дере са издадени общо 3 разрешителни от общината. Такова е получил на 21.07.2015 г. „Кристо 2008” ООД, представлявано от Георги Шимбов тогава, а сега от „Кристо 2008” ЕООД с представител Роза Цонева на база концесионен договор от 22.08.2009 г. Целта е била минералната вода да се ползва за хигиенни и лечебни цели в СПА хотел „Монте Кристо“ при параметри 0,50 л/сек., като разрешеният годишен воден обем е 15 292 куб/м

Бизнесменът алармира, че въпреки че хотелът му не е надвишавал разрешеното водоползване от 1,09 л/сек., на 5, 6 и 7 май 2019 г. помпите спирали два пъти за по 3 ч. и нямало никаква вода. Вследствие на това  се губили минимум по 80 кубика вода. По негови жалби общината се сезирала и извършила порверка двата резервоара за минерална вода във Владишкото. Установено е, че „Кристо 2008” ООД е черпил повече вода от  разрешеното от 0,50 л/сек. Освен това било констатирано, че във водомерната шахта след резервоарите няма монтиран водомер за измерване на ползваната от банята минерална вода.

Минералната вода е един от най-обсъжданите въпроси в Благоевград.

 Петицията на съветничката

Злата Ризова не можа да пожъне успех, тъй като Злата Ризова беше съветничка от партията на Христо Ковачки и негова първа партньорка в обществените дала, поради която загуби доверие.

 https://www.peticiq.com/234952?s=62127667&fbclid=IwAR2KORX1A11TNN_JY7nGP9D8N4LNNEDFa_5UMTp0X7gm-Im2etQYuPgUpRs

Жителите на Благоевград питат и внесоха искане за достъп до информация в общината по въпроси, защо не се оповестява договорът между Камбитов и Калайджиев, защо беше прекопан целият град за този нов водопровод и накрая да няма  минерална вода за общинския плувен басейн?

 Защо национално богатство каквото е минералната вода бе закарано до частен комплекс, някой попита ли гражданите на Благоевград  дали са съгласни ?

Кой лъже в случая, според градоначалника на Благоевград Атанас Камбитов, вода има за всички, но се  оказва, че няма и не стига, е къде тогава е минералната вода в Благоевград?!

Има ли конфликт на интереси и облагодетелстване, има ли престъпление? Защо прокуратурата в Благоевград не се самосезира?

  Злата Ризова пусна петицията- Да върнем минералната вода в Благоевград ,  с която  иска преразглеждане и отмяна на решението на Общински съвет – Благоевград, с което с минерална вода се захрани частния хотел „Езерец“ по време на мандата на Атанас Камбитов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here