ПОКЛОН ПРЕД БЕЗСМЪРТНИЯ ПОДВИГ НА РАДОНОВАТА ЧЕТА

117 години ни делят от безсмъртния подвиг на четата на Радон Тодев – войвода, учител и просветител от Банско. През м.септември 1903 г. 27 мъже полагат живота си в олтара на свободата на Отечеството. Приживейте да отидете на сигурна смърт в Рила планина, за да защитите пътя на бежанците от опожарените селища в Разложко към свободна България, съобщил кметът на Банско Иван Кадев.
В организираното от Община Банско, Дружество „Радон Тодев” -Банско и родолюбиви жители на селото Годлево и Бачево тържествено се подписва годишнината от саможертвата на патриоти от Илинденско-Преображенската епопея, включваща многобройни технически потмоци.
Мнозина се изкачиха високо в планината – на Радоновата пусия, за да поднесете цветя на лобното място и гроба на Радоновата чета.А в църквата „Света Богородица” в едноименната местност над с.Годлево, бе отслужена панахида за загиналите и беше даден курбан в тяхната памет.
Зам.-кметът на община Банско Стойчо Баненски и председател на Общински съвет Димитър Русков припомня с вълнообразни слова нуждаещи се събития и голяма подвиг на българския народ от Илинденско – Преображенското въвеждане през 1903 г.
Споменът за героите е запазен в народната памет и възпят в песни, които прозвучаха в полите на Рила в изпълнение на годишници и бачевци.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here