Социалистите в България проведоха първия в историята си пряк избор за лидер на БСП. Корнелия Нинова постигна рекорд в Кресна, където кметът на малката община Николай Георгиев е един от най- тачените социалисти и личен приятел на Корнелия Нинова. Нинова печели безапелационно в Югозапада и страната с 80% подкрепа от съпартийците си. Победата и беше очаквана.

Четирима кандидати се борят за председателския пост. Това са Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Красимир Янков и Валери Жаблянов. В последния момент от надпреварата се оттегли Георги Тодоров. Решението за пряк избор на председател на партията беше взето от Конгреса на БСП през февруари 2017 г., по предложение на Корнелия Нинова.

Към 15 ч избирателната активност беше 56,1%, което означава, че изборът е легитимен.

Колко точно са социалистите с право на глас – този въпрос е основен за вота, защото изборът ще е легитимен, само ако са участвали повече от половината избиратели. От партийната ЦИК обявиха, че в гласуването може да се включат 80 901 души, но направиха уговорката.

Емил Войнов – председател на ЦКПК: 80901 е числото, което имаме от подадени избирателни списъци от общинските и районните избирателни комисии за провеждане на избора, тъй като казах, че те трябва да заличат починалите и напусналите до изборния ден, може с малко ще бъде по-ниско това число, но не вярвам да е съществено по-ниско.

Две са условията , за да бъде избран кандидат още на първия тур. Да са гласували повече от половината с право и на глас и над 50% от тях да са подкрепили един кандидат.

Двама от основите претенденти за лидерския пост Корнелия Нинова и Кирил Добрев призоваха съпартийците си да гласуват.

Корнелия Нинова – кандидат за председател на БСП: От вашия глас зависи съдбата на БСП и бъдещето на България. Аз гласувах точно за това мнението на всеки да бъде значимо,всеки да участва в решаването на своето бъдеще. За първи път правим такъв избор, исторически е и призовавам за висока активност, смело, спокойно и мъдро гласуване.

Кирил Добрев – кандидат за председател на БСП: Гласувах за една силна и единна БСП, гласувах за този, който може да направи БСП отново победител, така че хиляди, милиони отново да се гордеят с нея.

Георги Гергов, който е градски и областен лидер на БСП в Пловдив обяви пред БНТ, че подкрепя призива на Красимир Янков и Валери Жаблянов за бойкот на вота.

Той изрази недоумение защо след като точните списъци от цялата страна са подадени в партийната централа, не беше обявено по-рано колко е точният брой на социалистите с право на глас.

Голяма част от хората в Пловдив гласуваха още щом избирателните секции отвориха врати.

Иван Цанов: На този ден ние пишем история. За първи път имаме избор демократичен, всеки член на партията да се почувства значим и да избере своя председател.Защото на конгрес той по-скоро се назначава, отколкото се избира.

В Благоевградска област избирателната активност беше доста висока. Имаше обаче и хора, които макар че гласуваха, не подкрепят прекия вот .

Димитър Гюров: Колкото да изглежда демократична тая процедура, аз съм против нея, защото това по-скоро е за едно по-здраво общество.

До 15 ч партийната ЦИК беше получила и разгледала около 50 жалби от различни застъпници на кандидатите. Сред сигналите са: сменени изборни помещения, неясен график на някои подвижни секции, подвижна избирателна секция с прекомерно голям брой избиратели.

Част от тези нарушения са отстранени, обявиха от комисията, а Емил Войнов увери, че установените проблеми не може да окажат влияние върху изборния резултат.

Според правилата, партийната ЦИК трябва да обяви окончателните резултати от вота 48 часа след приключването му.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here