Георги Кабзималски

Рила чества 51 години от обявяването му за град. Това се случва именно на 10 септември 1969 година. Промяната идва с Указ № 828, прочетен от Президиума на Народното събрание, по случай 25 годишнината от победата на социалистическата революция в България. Така населеното място, разположено в самото подножие на планината започва своята история вече като град. Градчето обаче има многовекорна история.
Първото известно наименование на селището е Спортела, принадлежало е към територията на Пауталия, днешен Кюстендил. Данни за друго наименование на Рила дава Прокопий, като Ролигера – кастел, възстановен през VI век. В дарствената грамота на цар Иван Шишман от 1378 г. се споменава селище, с име Дриска. Сведения за Рила под името Ирлие има в турските регистри от 1576 г.
Освен писмени документи, за античната история на Рила свидетелстват и находките при разкопки или случайни такива. Открити са керамика, долуми, части от колесница, монети. Особено интересни са находките от зидана засводена гробница, датирана от I – II век след Христа, открита през 1921 г.
Кметът на общината Георги Кабзималски поздрави своите съграждани по случая празника на града.
„Гордост е да си жител на красив и китен град като Рила. Нека на този знаменателен за нас ден да се поздравим и да си пожелаем да се борим за развитието на нашия роден град. Събрани сме на място духовно, сред приказна природа, която привлича стотици туристи, прииждащи за поклонение в Рилския манастир или за да се докоснат до дивата красота на планината.
Нека никога не забравяме, че сме призвани да браним това райско място, да се гордеем с него и да го обичаме.
Честит празник! „

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here