Възрастен мъж на име Илия обикаля Ихтиман, за да търси храна. Останал е на улицата преди време. Публикация с негова снимка обикаля социалната мрежа, а покъртителната история е споделяна стотици пъти. Много хора пишат, че имат готовност и желание да му помогнат с храна и дрехи, но не и с дом.


Трябва обаче човекът да бъде открит и социалните служби да му помогнат. Видно е, че има здравословни проблеми. Той ходи полугол, или с изпокъсани дрехи, бос, носи със себе си мръсни чанти, нощува по улиците на кашони. Историята е разказа от Жаки Ангелова, която го забелязала в района на гарата и му купила храна.
”Здравейте, хора, може ли някой да помогне на този човек? Снощи го видях на гарата, казва се Илия, останал е на улицата. Освен с храна и дрехи, с друго не можах да му помогна, разбрах, че е останал без дом!”, споделя Ангелова „Нямам нищо – на улицата съм, гладен съм”, повтарял Илия.
От публикацията не става ясно каква е историята на човека и защо е останал на улицата, но е факт, че човекът има нужда от помощ. Дали получава социална пенсия или разчита на добри хора да му подадат трохичка хляб, дали разполага с лични документи също е неизвестно. Местните предполагат, че дядо Илия е останал на улицата, след като е станал обект на измама. Други пък твърдят, че дядото е имал апартамент на „Солунска” и доброволно си го е продал.
Нина Алексиева пише: ”Въпросният господин е продал апартамента си напълно по собствено желание. По инициатива за раздаване на храна за Коледа и Великден сме давали и на него. Може да му се съдейства, като бъде насочен към Дирекция ”Социално подпомагане” и съответно настанен в дом за възрастни хора.“
Факт е, че месеци наред за Илия не се грижи никой, а човекът разчита на добри хора в града и се бори за оцеляване.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here