Йордан Бояджиев, Велислава Димитрова, и Цветелина Младенова от ГЕРБ

 ГЕРБ Бобошево заби нож в гърба на коалиционния си партньор СДС, на местния лидер Д. Стоянова е обещан пост в общината, коментират бобошевци

Общинската структура на ГЕРБ Бобошево заби нож в гърба на коалиционния си партньор СДС през главата на областното ръководство в лицето на областния управител Виктор Янев.

Това съобщиха източници на „4Власт“ от община Бобошево, визирайки свалянето от поста председател на Общинския съвет Стефан Тачев. Оказа се, че цената за главата на председателя на Стефан Тачев, бивш кандидат за кмет на Бобошево от СДС, е секретарски пост в общината за лидера на ГЕРБ Даниела Стоянова и моментално изплащане на заплатите на десетимата общински съветници. Също така и председателския пост за съветника от ГЕРБ Велислава Димитрова, който върви със заплата от 2200 лв. Последната дума за отстраняването на Тачев обаче ще има областният управител Виктор Янев, тъй като се обжалва законността на решенията и самото провеждането на сесия. Оказа се, че на 14 август, по тоталитарен образец, в един ден съветниците решават да свикат сесия, събират се и автоматично гласуват дневен ред с две ключови точки- сваляне на председателя и приемане на бюджета на общината. Факт е, че 9 месеца съветниците не са получавали заплати/ около 500 лв на съветник, 530 за председател на комисия/, тъй като отказваха да приемат бюджета на кмета, а той пък отказваше да направи по финансова рамка корекциите, които от ОбС искаха. На 14 август обаче бюджетът е приет без забележки, а председателят свален. Днес съветниците са получили по една заплата за първи път през мандата. Юристи обаче коментират, че сесията е незаконна и прогнозират, че двете решение и самото свикване за заседание ще бъде отменено от областния управител Виктор Янев, тъй като не е спазен Законът за местното самоуправление и местната административна власт, който регламентира 7- дневен срок за насрочване на сесия. Налице били и други процедурни пропуски. Освен че грубо е погазен законът, потъпкани са и коалиционните споразумения, сключени между ГЕРБ и СДС на национално ниво. В случая ГЕРБ влиза в комбина с кмета Крум Маринов от БСП, за да получат съветниците заплатите си и два поста в общината, а СДС в комбина с ГЕРБ спечелиха доста съветнически места по места на местните избори. В Бобошево се коментира, че Даниела Стоянова очаква назначението си в общината. В центъра на Дупница бяха забелязани националният координатор на СДС за Югозападна България Костадин Костадинов, който е и председател на Общинския съвет в Дупница, съветникът от Дупница Георги Георгиев и отстраненият председател на ОбС Бобошево Стефан Тачев. „Ближем си раните и обмисляме бъдещите си действия с коалиционния партньор ГЕРБ. ГЕРБ Бобошево свалиха Стефан Тачев, като влязоха в комбина с червения кмет Крум Маринов.“, обясниха Костадинов и Тачев. Те обявиха още, че засега няма да правят изявление, тъй като чакат решението на Виктор Янев относно законността на сесията.

А иначе на скандалното заседание в Бобошево съветникът д-р Албена Тонева е направила на пух и прах местния парламенти остро разкритикува действията на Общинския съвет. „В мандат 2019-2023 год. общинските съветници до сега нищо не сме направили за общината. Нашите заседания са в 17,30 часа, когато работното време на служителите от тая община е приключило. Предишния мандат с събирахме от два часа, когато имахме някакви въпроси, виквахме специалисти по тази точка да ни се изясни какво трябва да се направи. Не знаем с какви пари разполагаме, тъй като нямаме приет бюджет 2020, на пострадалите от пожара даваме 1000 лева. Раздаваме парички само на новородени деца, които сигурно няма да си ги получат и догодина, защото ние нямаме бюджет де факто. И каква дейност сме свършили за тия 9 месеца? Нищо! Не приехме държавния бюджет, капиталовите разходи сега ги приехме, структурата към общината. Питат ме колеги от Дупница, Кюстендил. Какъв е тоя Общински съвет, какво са тия хора, как, вика, може Тонева вие да не си гласувате бюджета? И викат вие сте най-некадърни и най-неграмотни общински съветници… Политиката на тоя Общински съвет е политика на отрицанието, нищо да не се приема конструктивно на опозицията и ние сме като пионки, разигравате ни и ставаме като смешници. Не ми харесва работата на този Общински съвет. Доказване на кой е по-по. Искам да кажа на всички съветници и председателя. Хора, политиката, управлението на общината, било то малка или голяма, не е терен за лични отмъщения. Ние общинските съветници не може да бъдем заложници между две институции Общински съвет и общинска администрация. Това е, това са моите мотиви.“, обявила д-р Тонева. Георги Мичов пък съобщил, че на сайта на общината не е качен ключов протокол от сесия на 27.11 за решение за съставите на комисии. „Минаха 2-3 месеца и на едно заседание на Общинския съвет ние разбрахме, че работим със съвсем други състави на комисии. Е това, такъв гаф аз .. просто думи нямам.“, каза Мичов. В изказването си Стефан Тачев за поред път подчертава, че не среща никакво съдействие в работата си от страна на кмета. „Проблемите започнаха още с избирането ми за председател на Общинския съвет. Още от първо заседание пиша писмо до кмета, в което го питам за това звено, което съдейства, което трябва да организира Общинския съвет, да направим връзката с общинска администрация. Още от първото заседание. Нямаме отговор. Първата ми поръчка за материали към общинска администрация се изпълни чак след един месец от заявката. Така потегли нашият Общински съвет. Да не забравяме, че първото заседание беше бойкотирано. Няма протоколист. Да не забравяме също думите на кмета “Кой сте вие, аз ви правя последен път реверанс”. Не може така. Въпреки, че много добре знае, че е длъжен да подсигури протоколист. Не ние да му се молим.“, коментира Тачев. В крайна сметка с 6 ласа „за“, трима против е 1 въздържал се беше гласувано отстраняването на Тачев от поста.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here