Параклис за над 1 млн. лв. в с. Маджаре вдигна дърводобивникът Е. Грозданов, разлива курбан и мезета за над 500 души за освещаването

0
1

С щедра черпавка на корем за около 500 гости откриха новопостроения параклис край самоковското село Маджаре.


Цяло село се чуди как за по- малко от година дарителите- дърводобивникът Евгени Грозданов и синът му Георги Захариев, смогнаха да вдигнат божия храм, носещ името „Св. Георги Победоносец“. На място е изграден цял храмов комплекс, има чисто нова магерница, помещения за гости, стая за преобличане на готвачите. „Параклисът е ограден като Рилския манастир, има плътна оградна стена. Инвестицията със сигурност е за над 1 млн. лв.“, коментират местните.


Потърсихме Грозданов, за да разкаже повече подробности за проекта, какво включва, на каква стойност е дарението и т.н. „Довиждане, кои сте Вие да ви отговарям?“, заяви той.


Гостите на тържеството по повод освещаването на храма разказаха, че Елена Шуманова с двама помощници са сготвили 500 кг. телешки курбан, имало е баници, тутманици, скара, мезета и всякакви питиета. Храната е била безплатна, никой не може да каже точно колко хора са дошли, тъй като гостите прииждали непрестанно, а мястото е било претъпкано, въпреки препоръките да не събират много хора на накуп. В двора е имало даже оркестър, който веселил миряните. За тържеството пристигнали Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, протойерей Любомир Мишков и др.

Всички заедно извисили глас и благословили параклиса. Според кмета на Маджаре мястото е било църковно. Теренът е около 30 дка и носи името Светената вода, тъй като има чешма. Местните обаче не си спомнят там да е имало оброчище.


Самият Евгени Грозданов е доста популярен в Самоковско. Роден е в село Бели Искър, но живее в Самоков, дърводобивния си бизнес обаче върти главно в село Говедарци, където е и гатерът му.

Снимки: БПЦ, Пламен Михайлов, Александър Ангелов

 
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here