„Бивш военен, работещ като портиер в община Самоков, не ме пусна до офиса на НАП. Държа се изключително арогантно с мен.“, това съобщи наш читател, възмутен от отношението на охранителя.
Припомняме, че зарази пандемията от ковид от месец март е ограничен достъпът на граждани до сградата на общината. Това обаче не означава, че хората не могат да се възползват от услугите на местната администрация и НАП, чийто офис е в общината.
Отворен е общинския център за обслужване на граждани, още през март от общината съобщиха, че при необходимост служителите ще слизат до входа, за да вземат документи от хората. Никакво разбиране и отзивчивост обаче не е срещнал самоковецът, който се оплака.
„Портиерът не ме допусна до 5- тия етаж, даваше ми долу декларации да попълвам. Отговорих, че искам лице на НАП да ме консултира. Този портиер ми обясни, че ще плащам банката. Отговорих му, че не знам какви задължения имам към НАП, а той ми поиска ЕГН- то. През целия разговор служителят беше арогантен и груб. Казах му, че ще плащам с карта, а той ме прати в банката. Искам да попитам община Самоков има ли право портиерът да ми иска лични данни? Защо да не мога да платя с карта, а трябва да броя пари за превода? Има ли право този човек да се прави на служител на НАП и към всички ли се отнася така грубо?
Добре е от общината да отговорят на поставените въпроси, защото това далеч не е първият случай на грубо отношение на входа на общината. Ще публикуваме официалния отговор на община – Самоков, ако има такъв.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here