„В село Мала църква не се диша от смрад на оборска тор, животновъди трупат тор до домовете ни на улицата“, сигнализираха наши читатели от селото. По думите им фермерите нехаели за смърдящите купчини, които стоварват до домовете на съседите си и никакви жалби не помагали. Малацърковци вече се жалвали и на селския кмет Ивайло Петров, и на кмета на община Самоков Владимир Георгиев, които само обещали, че ще предупредят животновъдите, но вече години наред няма развитие по проблема.


„Пишат ви група жители на с. Мала църква. Казусът е неразрешен от години. Няколко човека от селото си съхраняват оборската тор на тротоарите до улиците. Това са Г. Станчев, Г. Тонев, И. Спасов, С. Николов. Смрадта е неописуема.Писахме жалби до общинския кмет, няма никаква реакция. Кметът на селото също да обясни, защо не взима мерки”, пишат в писмото местните хора.


Кметът Петров обясни пред екип на „4Власт“, че е давал срокове и предписания на нарушителите оборската тор да се премести извън селото, за да не пречи на хората, но никой не е реагирал. По думите му от отдел „Екология” към общината също писали писма до нарушителите, с които да ги предупредят, че ще последват санкции, но към днешна дата и те са без резултат.


Потърсихме за коментар и 70- годишния бивш горски служител Георги Станчов, който не отрече, че оборска тор, изсипана на тротоара до главен път, е негово дело.
„На кого преча не знам. Едните съседи си живеят в София, а от другата страна живее сама жена и даже много добре се разбираме с нея, тя ми помага. Съседите никога не са ми пречили да си отглеждам животни. Имам два коня и една крава. Преди време получих писмо от общината, че имало оплакване срещу мен. Аз съм пенсионер, живея сам, пенсията ми е минимална. Трудно живея, помощ от никъде. С отглеждането на животните си докарвам някой лев, като продам мляко, правя си домашно сирене и така преживявам. Изчаквам хората да си окосят ливадите, да съберат реколтите, картофа и ще изкарам тора веднага. Имотът ми е малък и нямам място къде да го съхранявам. Съжалявам за ситуацията, извинявам се на местните хора”, споделя Станчов.


Други жители обаче заявиха пълна подкрепа към малкото останали животновъди.
„Не искам да има затворени краварници, защото това е поминък, а и този човек подпомага и други хора с млечни продукти. Оборската му тор не се намира на главен път“, заявиха семейство Иванови. Местните се оплакаха и заради изхвърлени строителни отпадъци близо до центъра на селото. Те съобщиха, че ненужните материали от ремонтите на къщите се изсипват на красива поляна, а върху тях е насипана пръст. На мястото, което се намира в близост до центъра на селото, наистина имаше изсипани купища плочки, парчета от бетон и други строителни отпадъци.
„Като малка си спомням, че тук беше един красив зелен терен, а сега се превръща в бунище” , споделя местна жителка. Според нея замърсяването на природата по този начин е недопустимо. Кметът на селото Ивайло Петров обясни, че тези строителни отпадъци не са изхвърлени, а са депонирани временно.
„Поляната, която визирате, е частна собственост. Собственикът на имота е в процедура на строителство, до дни терена ще бъде почистен”, каза той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here