Добромир Машев

Родолюбивият българин има намерение да изпрати ученици от Аахен на зелено училище в Радомир. С кмета Пламен Алексиев обсъди възможности за обмяна на опит

 

Добромир Машев, чийто род е от радомирското село Долни Раковец, е председател на Управителния съвет и идеен инициатор за създаването на Български културен и образователен център в Еврорегион “Маас – Рейн”, базиран в германския град Аахен.

42 деца от 1 до 5 клас се обучават в момента в образователния център в Аахен. Освен родния си език и всички други учебни предмети, съгласно образователната рамка на МОН, малчуганите, повечето от които са от смесени бракове между българи и граждани на други държави, учат народни танци и се запознават с българските традиции и култура. “Особено много държим на изучаването на български език. Когато идват при нас, децата оставят на вратата всички други езици, които знаят, и говорят само на български. Обръщаме голямо внимание на честването на 3 март, 1 март, Гергьовден, защото запазването на българското самосъзнание е основен наш приоритет”, заяви Машев.

Сдружението с нестопанска цел работи за укрепване на националното самосъзнание на подрастващите българчета в еврорегиона и подпомагане на тяхното образование и личностно израстване чрез провеждането на тематични срещи, празнични събития, обучителни семинари и др. Организацията, която е основана преди няколко години, функционира изцяло на дарителски начала и има подкрепата на патриотично настроени българи, които имат бизнес в Германия.

Машев, който е в родния си край за лятната си отпуска, се срещна с кмета на Радомир Пламен Алексиев и експерти от отдел „Култура, образование и социални дейности“ в общинската администрация. По време на срещата бяха обсъдени съвместни инициативи в областта на образованието и културата. Родолюбивият българин има намерение да изпрати ученици от образователния център в Аахен на зелено училище в Радомир. Бяха обсъдени още и възможности за обмяна на опит и добри практики между педагозите от центъра в Аахен и училищата в община Радомир. Идеята за изпращане на радомирска сурвакарска група в Германия, която да запознае децата от Аахен с българските обредности и традиции.

Машев изрази готовност и да направи форум за кариерно развитие в Радомир, който да запознае зрелостниците с възможностите за завършване на висше образование в Германия. След срещата той посети музейна експозиция “Стойова къща”, където се възхити на предмети от радомирския бит и се запозна в детайли с любопитни факти за бозаджийския занаят, които му бяха разказани по интересен начин от Кристина Милчова, временно изпълняващ длъжността директор на Общински исторически музей – Радомир.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here