Популацията на вълците е нараснала и от ЛРД има награда от 50 лв за всеки отстрелян вълк, за чакал е 25 лв

 

Валентин Герчев

ЛРД-Петрич обяви, че лова на прелетен и водоплаващ дивеч в петричките ловни поля стартира от 08 август. На 3 август обаче се организира инструктаж на всички ловци, членове на дружеството, информира секретаря на ЛРД –Петрич, Георги Кльонтов. Пред контролните органи ловците трябва да покажат задължително разрешително за лов на този вид птици. На гърба на разрешителното, трябва да фигурира и датата на излизане на ловен излет, както и подписа на ловеца, това е задължително условия, конкретизира спецификата на лова на  прелетния и водоплаващ дивеч, за тази година. При установени нередности са предвидени солени глоби. Санкцията при неспазване на едно от условията е в размера на 50 до 200 лв. Но, глобата е малкото зло, по думите на Кльонотов. Има и предвидено наказание с отнемане на ловния билет за една календарна година, което е страшно,за самия ловец.

Популацията на този дивеч е намалял заради горещините. Гургулицата и пъдпъдъка  търсят водоеми, които са и зоните където те летуват. Ловците обаче обезателно трябва да знаят и начините му на обстрел, предвид този факт, защото те гнездят до овощните и зеленчукови градини на земеделците. Защото е лято и има индикации за възникването на пожари, ловците трябва да спазват и изискванията на противопожарната безопасност.

Иначе, има сигнали, че популацията на вълците е нараснала. Затова от ЛРД има награда за всеки отстрелян вълк, която се равнява на 50лв. За отстрелян чакал премията е в размер на 25 лв., а за лисица 10лв. Особеното е, че трупа на лисицата трябва да бъде отнесен в най-близката ветеринарна клиника, за да бъде изследван, тъй като е имало цяло процедура за лечението на популацията против бяс, за да се установи на 100 % дали това е подействало, като цяло.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here