Групата тръгва от Витоша, през с. Клисура вървят право към Рила и Пирин, крепят се по телените въжета на Кончето, а по пътя към Вихрен се срещат с диви кози…

 

Бойна група от 9 планинари за 13 дни преминаха през пет планини в България, събирайки незабравими гледки и преживявания. За приключенията на планинарите, водени от Лилиан Тодоров и Росица Димитрова, разказа Румен Василев от Дупница.
Походът по отсечката на Трансевропейския маршрут Е4, позната още като „Петте планини“, тръгва от Витоша и Верила, преминава през най-високите и алпийски планини на Балканите Рила и Пирин, а последната спирка е омагьосващата Славянка.


Бистра Петрова, Лилиан Тодоров, Румен Василев, Росица Димитрова, Марияна Вълкова, Лиана Вихренова, Живко Минков, Иванка Боева и Пламен Костадинов се впуснали в 13- дневното приключение, организирано от ТД „Урвич“ и клуб „Нови хоризонти“ – ТД „Родни балкани“ – Варна.


Ето какво разказа за прехода Румен Василев: „Събрахме се на хижа „Алеко“ във Витоша. Някои от групата сме познати от миналогодишния преход Ком-Емине 2019. Отскочихме до Черни връх за групови снимки и за да отметнем първия връх по пътя на Е4. В хижа „Алеко“ си легнахме раничко, за да съберем сили за може би най- тежкия преход до с. Клисура, който е приблизително 45 км и минава през Витоша и Верила.

От с. Клисура на третия ден от нашия преход потеглихме към хижа „Ловна“ вече в Рила. Вървяхме само 6 часа, което ни се видя като истинска почивка в сравнение с преодоляването на Витоша и Верила. На четвъртия ден потеглихме от хижа „Ловна“ към живописните Седемте рилски езера, връх Мальовица и хижа „Мальовица“. Не пропуснахме да почетем и паметта на Никола Додов като направихме снимка и поздравихме нашето туристическо дружество. От хижа „Мальовица“ тръгнахме към хижа „Рибни езера“ за 10- часов преход, изпълнен с много гледки от високо и причудливи езера като Страшното например. Следващата ни цел беше хижа „Македония“, до която стигнахме след един по- лек 6 часов преход с височинни гледки и много панорама.


На седмия ден потеглехме от хижа „Македония“ към хижа „Предела“, което ни отне 10 часа. Излязохме от Рила планина и влязохме на територията на Пирина.


На осмия ден поехме от хижа „Предела“ към хижа „Яворов“, което е 7 изкачвани и слизане. На деветия ден дойде и кулминация- преминаване през култовото Конче в Пирин. Участъкът е остър като бръснач и осигурен с телени въжета за по-голяма сигурност на туристите. Върховете Кутело 1 и 2 слизане до премката с връх Вехрен. Изкачването на самия Вихрен и безкрайното му слизане компенсирано с много, много дружелюбно настроени диви кози!


Пътят ни мина до заслон „Тевно езеро“ в сърцето на Пирин планина. Заслон, гледащ към популярния връх Каменица. На 11 ден потеглихме директно към хижа „Попови ливади“, където традиционно ни очакваше вкусна вечеря, приготвена от хижаря Митко Пирнарев и съпругата му Ели. За нас бе запазена и най-красивата стая в хижата с червени пердета и ръчно изработени постелки и завивки от хижарката Ели! Предстоеше ни пътят към хижа „Славянка“ и раздяла с Пирин. „Хижата е реновирана от бивша Първа гранична застава „Победител! Тя е като хотел, а от хижарите добри спомени има и дупнишкото дружество..


В последния тринадесети ден потеглихме към своята крайна цел Гоцев връх или старото Али ботуш. Преодолявайки стръмно изкачване, съчувствайки на бившите граничари, буквално по граничната бразда, достигнахме и върха. Като абитуриенти броихме от 1 до 5 и забихме българското знаме на върха, гордо да се вее и започнахме да се спускаме към хижа „Извора“, където да отпразнуваме края на нашия преход и да се подкрепим с тържествена вечеря. Накрая получихме грамотите за участие и завършен преход по международен туристически маршрут Е4.“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here