Екип планински спасители от Благоевград се гониха с пострадала туристка от София в района над Рилския манастир. Спасителите съобщиха, че получили сигнал за тревога от хижаря на хижа „Рибни Езера“. Туристката пострадала при слизане от Водния чал към хижата в района Маринковица, жената паднала и контузила крака си и не може да продължи да се придвижва сама. Екипът тръгва към посоченото място, но се оказва, че пострадалата намерила транспорт и само щастливата случайност, че спасителите срещнали буса, в който се качили, ги спасила от няколко часа напразно разкарване в планината.
Ето какво разказаха спасителите:
„Веднага се сформира екип от отряда и се отправихме към посоченото място. По пътя над Рилски Манастир застигнахме бял микробус, който се движеше пред нас нагоре към Кирилова Поляна. След многократно присветване с фаровете чак по черния път след поляната, колата отби встрани и спря. След кратък разговор с водача разбрахме, че той е транспортирал три туристки, едната от които е пострадалата жена до Рилски Манастир. Не беше предадена никаква информация за случилото се към ПСС. Върнахме се обратно към Рилски манастир и след разговор с охраната открихме, че туристките са настанени в хотела на манастира. Туристките бяха доста добре подготвени и запознати с района, но леко премръзнали поради подгизналите обувки и дрехи, вследствие валежите и мокрият терен. Бяха уютно настанени в затоплена стая, където се чувстваха добре. Прегледахме пострадалата и имобилизирахме увредената става, с уговорката на сутринта да бъде транспортирана за преглед в болница. Всичко приключи благоприятно, но трябва да подчертаем следното:
Когато подавате сигнал за помощ, но се премествате от посоченото от Вас място, трябва да информирате своевременно, защото подвеждате екипа, оказващ помощ да отиде да Ви търси там. Хората ще пристигнат и ще Ви търсят ТАМ, при което се губи ценно време, усилия и средства. Всяко преместване от зададено място или подадени координати пречи за бързото откриване на пострадал, което в пресечена местност и липса на комуникации може да бъде фатално. Благодарим на човека, помогнал с транспорт на туристките, но това можеше да коства на екипа ни няколкочасово издирване на пострадалата през нощта в района на „Маринковица“ !
В акцията участваха спасителите от отряда- Георги В. Ботев, Георги Г. Ботев, Захари Петров, Иван Стоименов, Робърт Апостолов, Илиян Чипов и Здравко Мавродиев.“

Снимката е илюстративна

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here