В кюпа минаха и цифрите на общинската болница, макар ковид 19 да спря прокуриста и гл. счетоводител за заседанието

Безпрецедентна сесия в историята на Дупница. Общински съвет прие отчетите на общинските дружества без дебати и в отсъствието на прокуриста на общинската болница Мария Жейгарова и главния счетоводител, кмета Методи Чимев, председателя на Икономическата комисия към ОбС Вергил Кацов. Въпреки това местният парламент отдели 5 минути и мина набързо, без дебат и без да се разгледат финансовите резултати, през ключовата точка.

Методи Чимев, Костадин Костадинов и Йонко Гергов

Отчетите бяха внесени за разглеждане в Общинския съвет като извънредна точка в дневния ред в последния момент, макар кметът да е в регламентиран годишен отпуск. Стана ясно, че Вергил Кацов пък е подал бележка, че ще отсъства от заседанието поради служебна заетост. Заради експресното вкарване на точката за дебати не стана ясно до колко съветниците изобщо са се запознали с цифрите.

Вергил Кацов

„След като ги няма ключовите лица, които да отговорят на въпроси, след като не е ясно доколко съветниците са се запознали с отчетите, какъв е смисълът от всичко? Най- добре Общинският съвет да бъде закрит. Присъствието не означава свършена работа. Решенията на тази сесия трябва да се отменят“, звъняха недоволни дупничани в редакцията.

Известно е, че общинската болница от години е сред най- обсъжданите дружества, тъй като лечебното заведение беше натрупало огромен дълг и бъдещето й беше заложена на карта. Затова традиционно отчетите на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ се гледаха под лупа. Днес обаче Костадин Костадинов обяви, че прокуристът Мария Жейгарова отсъства заради пандемията от коронавирус, след като главният счетоводител е с положителен тест. Костадинов обяви, че има ръст на приходите на болницата, които са в размер на 1 млн.лв. и намаляване на задълженията от 1,9 млн. през 2018 година до 1,4 млн. лв. за 2019 г. Не стана ясно от къде е тази печалбата, как е намалена загубата, колко средства са изразходвани за закупуване на лекарства и кои фирми ги доставят, има ли запор на сметки? Също има ли дългове към НАП? Какви средства са дадени за заплати…?

Мария Жейгарова и д-р Крум Бонев, който е зам.- директор по медицинските дейности в болницата.

От месеци в публичното пространство висят и други важни въпроси като с какви пари беше направен ремонтът в ортопедията? Как работи тази болница? Колко средства са вложени за ремонта? С каква апаратура работи болницата?

Припомняме, че в началото на месеца лечебното заведение обяви обществена поръчки за закупуването на система за видеоендоскопия с гастроскоп и колоноскоп за 60 000 лв. Има обявени поръчки също да скенер за 400 000 лв. и рентген за 109 000 лв. Всичката апаратура обаче е с отложена доставка при заявка от страна на болница.
На въпрос на „4Власт“ кое наложи спешното включване за разглеждането на отчетите в дневния ред, Костадинов заяви: „Направих го по молба на всички управители, които ми заявиха, че, ако не се приемат отчетите, нямат право да кандидатстват по мярката 60/40, за да се възползват от помощта на държавата.“
Едва ли обаче болницата и ВиК имат право да кандидатстват по мярката, тъй като имат дългове, най- вероятно и към НАП. Известно е, че мярката действа само за фирми без задължения към държавата.
На сесията стана ясно, че около 160 000 лв. е печалбата на ГУМ за 2019 г, което е с 30 000 лв. повече от предходната. 130 000 лв. отиват като дивидент към община Дупница. В залата беше управителят на ВиК Илия Илиев, към него съветниците не зададоха нито един въпрос, макар че дружеството има огромен дълг от над 1 млн. лв. На загуба е и „Дупница Транс“ начело с Георги Зарев, приходите са 50 000 лв., разходи 70 000 лв. Не се разбраха цифрите за останалите дружества, сред които и „Паркинги и гаражи“, в което от тази година действа репатриращ автомобил, който общината закупи през миналата година.
Финансовите резултати на общинските фирми може да не предизвикаха дебат, но в залата се обсъди клюката, че съветникът от ГЕРБ Емил Гущеров е довел преди време в Дупница депутатът Дариткова Дариткова и прокуристът на болницата Мария Жайгарова в шивашкия цех на бившия съветник от Дупница Даниела Симова и подарил на двете дами по едно яке.
Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here