Община Дупница иска да тегли заем от 708 883 лв. за дофинансиране на ремонта на Младежкия дом за 2 млн. лв.

1
1

Община Дупница иска да изтегли дългосрочен кредит от 708 883 лв. за финансиране на ремонта на Младежкия дом. Сградата в центъра на града е емблематична за Дупница, там се намира Историческият музей. За обновяването има одобрен проект на стойност 2 178 883,20 лв., но безвъзмездната финансова помощ е в размер на 1 470 000 лв., останалите трябва да осигури общината, съобщиха от пресцентъра.
От общината уточняват, че на 22 юли ще се проведе обществено обсъждане относно намерението за поемането на дъга. То е насрочено от 12 часа в заседателната зала на общината. 444 883 лв. са заложени за строително- монтажни дейности, за доставка на съоръжения и оборудване са предвидени 130 800 лв.

Тъжното в момента е, че районът около Младежкия дом се използва за гуляи от младежите.

Става ясно, че Исторически музей-Дупница ще бъде единственото място на територията на общината, което ще даде възможност на жителите и гостите на града да се запознаят с експозиции – археология, етнография, зала за временни и гостуващи изложби и други. Отделно от това в проекта е заложено и зала за аудиовизуални презентации, която ще предоставя възможността на посетителите на музея да придобият знания чрез разработени аудиовизуални продукти-3D анимации, филми, холограмни модели и други. Към съпътстващата инфраструктура на музея ще има детски образователен център, магазин за сувенири, кафе, като в рамките на дейностите ще се ремонтира и съществуващата ритуална зала. Общата планирана продължителност на дейностите предвидени в проектното предложение е 12 месеца. Проектът за ремонта е от 2015 година, но имаше забавяне.
„Искаме най-накрая да има къде да изложим историята на нашия град, с която да се запознават и гостите на общината. Като прибавим и предстоящото изграждане на „културния институт“ в близост до Околийска къща, където ще бъде галерия, фондохранилище и лаборатория за реставрация на ценните предмети и картини, които притежава музеят. Финансирането за това е осигурено по Трансгранично сътрудничество в партньорство с Община Куманово.“, коментира кметът Методи Чимев през миналата година, когато проектът беше размразен.
Вижте видеоканала ни:


1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here