4- ма работници бачкат по укрепването на реката в с. Бистрица, по тясна пътечка свалят на ръце материали и тежки машини

По стръмна пътечка работниците слизат в реката.

Четиримата работници Алекси, Сергей, Витали и Мартин на ръце измъкват всички строителни материали в най- рисковия и стръмен участък от коритото на реката в дупнишкото село Бистрица.

На място се реализира проект „Консервация и възстановяване на трансграничните екосистеми чрез подобряване на качеството на речните води и почви“ на стойност 293 792 2 евро. Първата копка беше направена в края на октомври миналата година, а за изпълнител беше избрана фирмата на „Галчев инженерниг“. Работниците споделиха, че са наети от подизпълнителите на обекта Илиян Миланов с фирма „Меридиан” и Калин Георгиев, известен като кмета на „Гиздова махала“.

Работата на терен обаче е много тежка, защото мястото е непристъпно за техника и всичко се прави на ръка. На отсрещния бряг има път, но се минавало през частни имоти и местните се жалвали пред селския кмет, че не са съгласни да им се съсипват парцелите. Едва склонили само багерът да минава, за да подготви коритото за изграждането на подпорните стени. По думите на работниците, придошлата вода при топенето на снеговете затруднила работата им.


Четиримата носят тежките строителни материали за укрепването на левия бряг на реката, минавайки по тясна пътечка, дълга около 50 м. Заварихме ги как на ръце изнасяха по стръмното билото над 100 кг. агрегат, а с бетон помпа изливат бетона.
„Ако човек падне от тая височина, каската няма да ни помогне. За какво ми е каска.“, коментираха те липсата на екипировка.
„Много трудно сваляме строителните материали, но няма лесна работа. Всичко се носи на ръце. На ръце прибираме материалите, на ръце ги сваляме. Всички сме на трудови договори на 8 часов работен ден. Две фирми са подизпълнители на Галчев. Едната е фирмата на Илиян Миланов „Меридиан”, а другия е Калин, кмето на махалата.“, коментираха те.


Работниците споделиха, че в строителството здраве няма, всичко е на мускули, но си го пожелаха. „Всеки си има някакви задължения, някой по банки, други едва си покриват месечните сметки за домакинството. Лесно няма никъде, но нямаме друг избор.“ По думите на местните Галчев рядко се мяркал на обекта и се вайкат кой упражнява контрол. Споделиха, че причината била много те спечелени обекти .
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here