Стефан Тачев

Незаконното сметище в защитената зона точно при устието на река Струма и Джерман, край Бобошев, за което 4ВЛАСТ информира, бе потвърдено от проверка на РИОСВ- София. След проверка по сигнал на председателят на общинския съвет Стефан Тачев, че камиони на общината Бобошево, пълни с отпадъци, се изсипват по брега на реката, загробват се с пръст от камиони на строителният бос Димитър Кондев, който изгражда 11 къщи за гости в центъра на града. Екоинспекцията в София разпореди незабавно почистване на терена. Служителите на инспекцията направиха скандални снимки, които обещаха да предоставят за публикация след разследването.

При редовен оглед на региона  Стефан Тачев забелязали камион с отпадъци да изхвърля боклука, а инспекторите саснеха следите от камионите.

 Заедно с камиона се движел трактор, който след изсипване на отпадъците, ги затрупвал с пръст. А горският път до незоконното сметище и самото сметище бил добре утъпкан със следи от редовно преминаване на тежки камиони.

 След инспекцията трябва да  пристигнала полиция, която изненада и кмета Крум Маринов и зам. -кметът, които са се распоредили да превозват боклук и пръст, нека да видим кой превозвали боклука.“- заяви Стефан Тачев.

От кадрите се вижда, че отпадъците са от организираното сметосъбиране в Бобошево. Пред екоинспекторите кметът Крум Маринов се затворил в кабинета и отказал да се покаже, заместникът му също се скрил, въпреки, че пред 4ВЛАСт заяви, че всичко е законно, а Стефан Тачев се заяждал, служител на общината обяснил, че общинският камион е возил по заповед на кмета, строителният бос Димитър Кондев също заяви пред 4ВЛАСТ, че заповеддта за извозване на пръстта е на кметското ръководство.

Зам.-кметът К. Гергинов беше категоричен: „Почистихме сметището, разпоредихме запръстяване.“

 „Това е изключително сериозно нарушение. За нас говори за неконтролирано управление на тези отпадъци. Не зная кой, по каква вина, тепърва ще уточняваме, е решил да изсипва тези отпадъци тук, но абсолютно недопустимо“, заявиха служители на РИОСВ- София.

Община Бобошево трябва да възстанови терена в първоначалния му вид. За нарушението на общината ще бъде наложена глоба от 3 000 до 10 000 лева.

Срещу общинското ръководство се очаква да бъде образувано поредно досъдебно производство за загробване на боклук на сметище до брега на река Струма, точно на устието, където река Джерман се влива.

Преди две седмици пред 4Власт:

Зам.-кметът К. Гергинов: почистихме сметището, разпоредихме запръстяване

 

Незаконно сметище замърсява река Струма на 300 м от центъра на Бобошево. Сметището се намира точно на устието, където река Джерман се влива в Струма, алармираха жители на Бобошево.

„По- страшното е, че в момента сметището се запръстява с цел да се прикрие. А още по- страшното е, че точно там река Струма дълбае земната маса, има и много имоти на хора, които реката може да отнесе. Водата дълбае по сметището и носи боклука към Струма. От РИОСВ Перник не са реагирали. От ОДБХ не са извършвали проверка, няма санкциониран нарушител, не се знае кой е направил сметището. При мен постъпиха сигнали, че то се запръстява от камионите на близък строителен обект, които извозват пръстта на мястото. По- лошото е, че заразата ще се носи по течението на река Струма“, коментира председателят на ОбС Стефан Тачев.
На място установихме, че действително там се изсипват тонове пръст. Тя се извозва от центъра на града, където един от най- богатите жители на общината Димитър Кондев в момента изгражда 11 къщички за гости и реализира грандиозна инвестиция.
Открихме Кондев на телефона.   Нямам представа за съществуването на такова сметище. Пръстта се извозва където е посочил кметът или кметската управа. Ние самоволно пръст не извозваме никъде. На обекта има технически ръководител, ще разговарям с него. Зная, че возим пръст на сметището в Слатино. Фирмата, която извършва услугата, е от София, не се занимаваме ние. Трябва да се допитам до техническия и софийската фирма. От кмета на Бобошево не искам нито да ми помага, нито да ми пречи, ние следваме превилата. Без да се хваля, но с най- голяма радост направих ремонт на църквата в центъра за 100 000 лв. с 40 души. Изградих хотел и ресторант в центъра на града. Тук съм роден, цял живот съм бил в чужбина, вече съм на 70 години, радвам се на внуци, правнуци, радвам се на родното си място. Нямам представа за какво говорите, но ще попитам. Всичко правим след допитване до кметска управа.
Свързахме се със зам.- кмета Костадин Гергинов. Той заяви: „Да, ние сме се разпоредили строителните фирми, които извозват пръст, да я карат там, на 300 м от центъра по течението на реката. Става въпрос за скалиста маса, с която укрепваме коритото на реката. Струма е много пълноводна и отнесе голяма част от имотите на хората, стигна дори до пътя и повлече и пътя. Затова правим и дига и разпоредили камионите от строителните обекти да укрепват и стоварят пръстта на брега на реката, за да има дига. Няма боклук, имаше, но го почистихме. Извозвали сме. Запръстяваме и в Слатино, защото до дни ще започнем да караме боклука в Благоевград, в новото депо. Няма основание да идват РИОСВОДБХ. Разпореждането за запръстяване е наше.“, каза Гергиново.
Междувременно стана ясно, че от дълго време в Бобошево няма еколог.

Снимките бяха прудоставени на 4ВЛАСТ от стефан тачев, от рисве обещаха да предоставят кадри, които са много по- потресаващи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here