Директорът на ОДМВР- Кюстендил, комисар Елиан Стамболийски укротява протестиращите

Близо 200 роми живеещите в кв. „Изток“ в Кюстендил изразиха бурно недоволство си от взетото по обяд решение, за удължаване на временната мярка за ограничаване движението вход-изход до 8 юли, заради коронавируса. Това стана ясно от пуснатото в социалните мрежи видео, в което се вижда как те се отправят към едно от изградените КПП-та. До сблъсаци за щастие не се стигна, но пък недоволството им се изразяваше с най- различни викове , като „мафия“, „махнете КПП- та“, „пуснете ни“, „оставка“. На място при протестиращите е бил директорът на ОДМВР – Кюстендил, Елиан Стамболийски, който е укротявал разгневената тълпа.


Временната мярка за ограничаване движението вход-изход за ромския квартал „Изток“ в Кюстендил, бе удължена с още седмица заради високата заболеваемост с коронавируса там. Това обяви днес пред медиите областният управител Виктор Янев след проведената среща на Областния оперативен щаб. На нея присъстваше и главния държавен здравен инспектор , доц. д-р Ангел Кунчев.
Виктор Янев удоуточни, че има 2- служители от Инспекцията по труда заразените с коронавирус, като състоянието им е стабилно и те са изолирани в домовете си. Губернаторът, заяви още, че с оглед народо психологията на жителите на кв. Изток е нормално да има провокации и единични случаи на неспазване на дисциплината и нарушаване на карантината.
„Аз имам чувството, че може би щеше да е по-ефективно ако бях тук преди седмица или 10 дни, защото според мен работата в момента е свършена. Иначе мерките, който са взети дават резултат и аз виждам, че огнището в квартал „Изток“, а и по принцип в Кюстендил е под контрол. Естествено, че болните няма да свършат от днес за утре, ще има и нови, циркулация на вируса определено има, но според мен решението, което са взели от щаба е абсолютно правилно. Това, че сега удължаваме, с голямо извинение към жителите на квартала, защото създава неудобства. Системата, която е създадена, всички, които трябва да ходят на работа- отиват, тези които имат нужда от медицинска помощ да я получат. На КПП вече има и медицинско лице, което да преценява дали имат нужда от медицинска помощ. Това е в интерес на целия град да се справим с огнището“, коментира доц. Ангел Кунчев.
Той бе категоричен, че болницата в Кюстендил се справя добре и е готова да посреща случаи на заразени с коронавирус. „Виждаме, че има добра комуникация между Спешен център и болницата и другите общински заведения, така че никой да не остане без медицинска помощ. От тази гледна точка няма някаква драма в Кюстендил в сравнение с други области. Смятам, че съвсем скоро ще премахнем граничния контрол, защото поне от страните, от които идват по-голямата част от хората не са чак толкова рискови и циркулацията на вируса вътре в страната е достатъчно активна. Винаги, когато има огнище на заразяване постепенно прелива в случаите и ставата семейни, приятелски. Този непрекъснат процес ще продължи“, заяви още главния държавен здравен консултант.
Доц. Ангел Кунчев уточни, че смъртността в област Кюстендил на болни от коронавирус е под средната за страната и допълни, че остава умерен оптимист и изрази надежда, че с рязкото повишаване на температурите и намаляване влажността на въздуха ще се стигне до намаляване разпространението на вируса.
От Областния оперативен щаб днес казаха, че за периода от 12-и юни до днес болните в кв. „Изток“ са 95.

Публикувахте от Plamen Ganev в Вторник, 30 юни 2020 г.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here