Д-р Николова

Сигурно сме единственият областен град без отделение по физиотерапия с легла, инвестицията е скъпа, пътеките са сред най- зле платените, апаратурата е скъпа и специалисти няма

 

Сградата с меко казано неугледен вид се намира в центъра на града.

Бившето отделение по физиотерапия в Благоевград се разпада в центъра на града пред очите на стотиците, които всеки ден минават покрай сградата. Ронеща се мазилка, изпочупени стъкла и неугледен цялостен вид посрещат пациентите, които търсят облекчение на болките си на място. В съседство е банята, залепена до хотел „Монте Кристо“ на съветника Христо Ковачки. След като взе на концесия банята, Ковачки отремонтира обекта. Отделението обаче, което е общинско, продължава да бъде тъжна гледка и нагледен пример за това колко добър стопанин е държавата.
Обектът, който в момента носи името Център за физиология, рехабилитаци и курортология „Вяра, надежда, любов“, се върти от д-р Евелина Николова, която е наемател.

Д-р Николова показва част от базата.

„Многократно съм писала до общината, за да алармирам за окаяния вид, в който се опитваме да лекуваме хората. Отговор нямам. Най- належащ е ремонтът на покрива. Пускала съм сигнали, за да алармирам за положението, след като Христо Ковачки си направи банята, където за съжаление минералната вода се използва не по предназначение, а за отопление на хотела.“, заяви за „4Власт“ д-р Николова.


Тя е с мъка споделя, че през 80- е години на място е работил пълен екип от специалисти, а минералната вода е лекувала и дарявала облекчение на пациентите.
„Нашата минерална вода е благоприятна за опорно- двигателната система, периферната нервна система, за кожни заболявания, помага и при лечение на стерилитет. Сходна е с тази от Кюстендил. Тя може да се използва много по- ефективно за здравето на хората, а в момента отоплява хотелите и пълни техните басейни. През 80- те години, когато тук съществуваше отделението, имахме басейн с минерална вода. При нас идваха хора от цялото Рилско корито и цялата област. Освен лекари, тук имаше кинезитерапевти, физиотерапевти, медицински сестри.“, споделя д-р Николова, която вече е загубила надежда, че отделението може да се възстанови.

Тя разкри, че в момента, пациентите, нуждаещи се от физиотерапия, се лекуват по домовете си, макар за това да има клинични пътеки, които се плащат от Здравната каса. Просто болницата в Благоевград няма легла за тези пациенти.
Д-р Николова държи кабинетите под наем по силата на договор с общината, който няма срок.


„Прилагаме всичко от физиотерапията. Ние сигурно сигурно сме единственият областен град без отделение по физиотерапия с легла. Правила съм много опити това да се промени. Хората имат нужда от това, а също и санаториумно лечение да се направи. Изпращането на болните у дома не е комплексното лечението, което включва и кинезитерапия и физиотерапия. Каквото може да правим за пациентите го правим, но обстановката не зависи от нас. Зависи и от общината и от болницата, защото болницата има интерес да има отделение с лежащо болни. Друг е въпросът, че нашите клинични пътеки са най- ниско платените. Може би това е другият проблем. Затова и частните болници също не искат да инвестират в такива отделения. И апаратурата е много скъпа и много трудно се възвръща това като инвестиция. Третият момент е, че има малко специалисти по физикална медицина и рехабилитация. В града само аз не съм пенсионер, макар че на там вървя. След мен не виждам човек, който да поеме всичко това. И това не важи само за тук и областта, а за цялата страна.“, категорична е д-р Николова.


А нуждата от физиотерапията е належаща, защото тя не само облекчава болките на хората, но също ги изправя на крака, а навременното лечение помага на хората да се върнат на работа. По думите на д-р Николова за съжаление има и много малки деца, които се нуждаят от лечение.
„Рехабилитацията помага за по- бързото възстановяване на болните, връщането и ресоциализирането им в обществото. После се оплакваме, че има много телкове и инвалидизирани и нетрудоспособни хора. В Европа хората влагат много средства за рехабилитация и така пестят от пенсии за неработоспособност. Вече губя надежда, че това отделение може да се възстанови и да си изпълнява функциите.“, заключва докторката.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here