Oкръжна прокуратура – Кюстендил се е самосезирала за багерите на Седемте рилски езера, съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

В рамките на надзора за законност, прокуратурата е разпоредила спешна проверка, която следва да бъде осъществена от сектор „Икономическа полиция“ в Районно управление – Дупница при Областна дирекция на МВР. Предстои да се изяснят причините за наличие на строителната техника, да се установят и проверят издадените разрешителни, както и да се снемат обяснения от директора на Национален парк „Рила“.

Проверката следва да приключи в най-кратък срок, след което материалите ще бъдат предадени в Окръжна прокуратура – Кюстендил.

Преди това министърът на околната среда и водите Емил Димитров разпореди на Оперативна програма „Околна среда“ спиране на дейностите по проект „Устойчиво управление на Национален парк „Рила“ II-ра фаза“ и извършване на извънредни проверки на изпълнението му. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

На ръководството на Национален парк „Рила“ e указано да преустанови всички дейности в изпълнение на проекта до приключване на проверките на място.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов нареди незабавно спиране на багерите в Рила и бърза проверка на строителните дейности там. В резултат вицепремиерът Томислав Дончев разпореди със специално писмо до министър Емил Димитров незабавно да спре изпълнението на дейностите по проект „Устойчиво управление на национален парк „Рила“ – втора фаза“.

Справка в сайта на НП „Рила“ показва, че ремонтът е част от мащабна обществена поръчка. Изпълнител на конкретните дейности е софийското дружество „Юнайтед Пропърти Груп“ на обща стойност 3 042 773,16 лв. с ДДС. Цялата поръчка е на стойност 8 123 775 лв. с ДДС.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here