Хотели, вили, спортна зала и игрища, басейни, медицински и възстановителен център ще се ширнат на площ от 60 дка край река Искър

Модерен комплекс за 60 млн. лв. вдига в Самоков бизнесменът и общественик инж. Петър Георгиев. Навръх именния си ден Георгиев събра елита на Самоков за първа копка на грандиозното начинание „СамЕлион“. Стана ясно, че на място ще се изгради същински рай за отдих и спорт. Ще има хотели, вилни къщички, спортна зала, басейни, спортно възстановителен център, медицински център, игрища и паркова зона. Всичко това ще се разгърне на територията на бившето военно поделение под завода „Самел” Самоков.

Плановете са през 2023 г. „СамЕлион“ да посреща гости. Проектът благослови архиерейският наместник отец Михаил Колев, а специален гост на церемонията беше Негово преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп.

На тържеството присъстваха още кметът на община Самоков Владимир Георгиев, арх. Любомир Станиславов, арх. Адриана Димитрова, арх. Ивайло Захариев, д-р Красимира Ковачка- управител на МБАЛ-Самоков, народния представител Радослав Стойчев, ръководители на училища и институции, работници и служители от групите предприятия на завод „Самел -90”.


Пред гостите Петър Георгиев се върна 30 години назад, за да разкаже за трудния старт и дългия си път като директор на завода „Самел”:
„Искам да инвестирам в Самоков, за да направим града си по- добро място, за да останат младите и перспективни хора тук. Никога не съм си мислил, че ще стигна до днешния ден. От самото начало завод „Самел“ набираше много трудно скорост, благодарение на целия колектив днес сме тук. Целта ми винаги е била да надграждам към вече постигнатото. От производствен учебен център да имаме и спортен център, хотел, спортно възстановителен, какъвто вероятно в България няма до сега. Щом съм се заел с този проект, той ще стане. Искам комплексът на 99% да се изгражда от самоковски фирми. Ще съм най-щастливият човек, когато видя проекта завършен, защото в него виждам бъдещето на нашия град и на младите хора тук.” заяви инж. Петър Георгиев.


Основната цел е да се създаде място за почивка, спорт и възстановяване. „СамЕлион“ е вдъхновен от идеите за съчетаване на съвременния град с близостта до природата и спокойния начин на живот. Инвеститор е „Самел-90”АД. Внушителният спортен комплекс ще бъде разположен на площ от близо 60 дка. земя. Мястото е било военен полигон за гражданска отбрана, една част е закупена през 2018 г. от военните, а останалата от общината. Проектът включва многофункционални зали, спортно- възстановителен център, басейни, медицински център – лаборатория за образна диагностика, лаборатория за функционална диагностика, рехабилитация, хотелски комплекс – категория 4 звезди, търговски обекти, жилищна зона от затворен тип- 7 двуетажни и 9 триетажни еднофамилни и 16 редови къщи, разположени в изцяло паркова среда. Всичко това ще бъде разположено в подножието на Рила, в периферията на гр. Самоков и в непосредствена близост до река Искър.


„Инж Петър Георгиев за пореден път доказа, че работи за развитието на Самоков. Той успешно развива завода”Самел”, баскетболния отбор, фирмата „Комекес” и др. в родния ни град. В този тежък за бизнеса и всички хора период Георгиев показа, че е много голям човек, по-голям от мечтите си, човек който действа със замах. От името на цялата общественост му благодаря, показа ни как трябва да се развива градът. Дано в този проект намерите сили, желание,да откриете пламъка на хората около вас и Бог здраве да ви дава. На добър час и успех!“, каза кметът Владимир Георгиев.

Архитектурния колектив, проектанти, колектива на завода също изказаха благодарност и пожелаха успех в плана на Петър Георгиев.
Успехът на начинанието беше полят на подготвения за събитието коктейл.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here