Автомобил от 1931 г. е най-старият модел, който посетителите на ретро парада в Дупница можеха да видят. Той заедно с още над над 50 коли и мотоциклети се наредиха на площада и успяха да привлекат вниманието на много хора.

„Ретро автомобил се счита возило, което не се употребява всеки ден, да е технически изправно, което е възстановено максимално оригинално, представлява културна и техническа ценност и е на минимум 30 години, т.е. най-младата кола е от 1988 г.“ , коментира кметът Методи Чимев. В края на парада петчленно жури отличи най-елегантния автомобил по правилата на Международната федерация на историческите превозни средства, а всички останали участници получиха грамота за участието си.

Сред участниците е 81-годишният монтьор Христофор Гайдаров, който е и най-възрастният участник в парада. Той е собственик на два ретро автомобила, като в инициативата участва с модел на „Ситроен“, който се произвежда в годините от 1934 г. до 1955 г. Гайдаров разказва, че е получил този автомобил от баща си през 1964 година и до днес го поддържа и той е в движение.

„Всичко е на торсионно окачване и затова и до днес тя вози много меко. Няма ресори, няма пружини. Моторът е перфектен, с висящи клапани, верига на него. По-хубаво е от „Мерцедесите“ навремето, които са правени навремето „Фа 180“. Купето е стоманено, докато на другите каросерии през това време се правеше дървена каросерия облечена с ламарина, така че купето е перфектно. Досега няма нищо изгнило по него“, каза ценителят.

Той отбелязва, че тогавашните коли са били здрави и добре направени, но ако днес трябва да се произвеждат ще излизат скъпо на производителите, затова сегашните се правят с евтини части и с идеята да издържат няколко години.

Емил Градинаров също е на парада. Той е с петте си автомобила, който заедно с колеги реставрира като хоби, тъй като по професия се занимава с медицински изделия. Градинаров разказва, че последният му е „Кленет“,който е един от общо 250-те произведени в света и добавя, че му се е наложило да го чака три години докато го получи от Холандия.

„Това е най-скъпо продаваният автомобил на вторичен пазар в историята на Щатите до момента. 1977 година цената като нов е била около 30 000 долара, но поради големия интерес, хора, които вече са си поръчали такива коли да се правят са започнали да ги продават като цената стига до 100 000 долара. Това е било колкото да си купиш една луксозна къща навремето. Толкова много са ги харесвали преди 40 години“, разказа Градинаров.

Той поясни, че една година му е отнело да го реставрира с негови колеги. А всичко започнало от ремонтирането на „Застава“, след това се появили „Ягуар“, “Мерцедес“ и MG-та, допълни, още той.

Парадът в Дупница се провежда под патронажа на кмета на Дупница, Методи Чимев, а от Българския автомобилен клуб „Ретро“ призовават всички шофьори да бъдат толерантни на пътя, да бъдат по-добри един към друг и да съдействат за спирането на войната по пътищата.

Снимки: Арт Дупница

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here