Колите на членовете на кооперацията в Шатрово, с микробуси карат поми от Благоевград и Дупница.

„Над 20 буса с роми извозват всяка сутрин от няколко дни роми от махалите в Дупница и Благоевград, хората са натъпкани като сардели в тях, патрулни полицай ги виждат и подминава, над босовете в Шатрово има чадър, от най- високо ниво, най- вероятно от министерствата, това безобразия е чудовищно. Бусовете тръгват от 6.00 часа сутрин, а вечер от 17.00 часа до 20.00 часа прибират хората. Някой шофьори правят по два- три курса, номерата на бусовете са известни, може и да ви ги дадем за публикация, не са лични данни, с тях се извършва престъпление.“ – звъняха в редакцията жители махалите, потресени от беззаконието и експлоатацията на работна ръка в Шатрово, където над 1 000 роми бяха настанени в ливади, в калта под проливен дъж и студ в палатки от найлон, като в парници за зеленчуци. Кооперацията получава по 2 000 000 лв на година, но няма средства да направи елементарен навес за черешоберачите, които идват да събират реколтата. В същото време от Министерството на земеделието получават субсидии и тук явно се крие ключа от „палатката“., са коментарите в околията.

Коронавирусът прекрати масовото бране на череши в село Шатрово., обяви пред Нова председателят на скандалната кооперация Благой Благоев.

„След като вчера кметът на Кюстендил Петър Паунов заяви, че има сериозни проблеми с хигиената в региона, и обяви, че най-голямата група берачи си тръгва.“- обяви  Благой Благоев, който успя да финтира журналистите, кото премълча, че кооперацията е ангажирала собственици на бусове, който прекарват роми от Благоевград и Дупница. „Защо полицайте си затварят очите пред над 20 буса, в които ромите са натъпкани като сардели

  „Там до вчера са били между 120 и 150 работници в импровизирани палатки и постройка зад тях“, излъга услужливо Нова, след като екипите изгледаха филмите на 4ВЛАСТ и поискаха телефона на Благоев. Черешоберачите са настанени между дърветата в над 10 лагера по над 50 -100 души на едно място, запечати камерата на наш екип. „Това е държавна политика“- обяви членът на Управителния съвет Румен Йорданов.

„Никой не е по- силен от държавата. Никой не може да ни помогне, вие ли ще ни дадете нещо повече, вие можете ли дад дадете повече от -.32 лв на килограм, като не можете, оставете ни, докъдето караме до там, болни сме да. „- каза ромка от Сливен, озлобена и отчаяна от мизерията.

„Всички сезонни работници, от Сливен, са напуснали Шатрово, защото работата им там свършила.“ – обяви Нова в разгара на черешобера, които тече от днес с пълна сила.

„Поради лошите атмосферни условия качеството на продукцията се развали. Вчера взехме решение да прекратим брането на черешите. За този продукт вече няма пазар”, казва председателят на кооперацията Благой Благоев пред НОВА.

Той допълва, че черешоберът е продължил 20 дни. Казва, че на хората не им е липсвало нищо. Санитарните и хигиенни условия били достатъчни.

 

 

„Всяка вечер имаше събрания и им обяснявахме, че ако някой не се чувства добре – трябва да ни сигнализира. Разчитахме те да ни съобщят ако имат проблем”, казва Благоев и подпали телефоните на 4ВЛАСТ от възмутени жители на областта, запознати с „подробностите от пейзажа“ и  допълва, че винаги когато той е бил при работниците винаги е съветвал хората да спазват дистанция помежду си.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here