Ивайло Константинов и Първан Дангов си стиснали ръцете за бензиностанзия в центъра на Дупница през 2016 година,, издаде Вергил Кацов.

Днес може само да си говорим, всичко се е случило през 2006 г., по времето на Първан Дангов е издадено разрешителното за строеж на трафопоста и бензиностанцията, обяви Вергил Кацов

Бившият кмет Асен Пилев: Обслужващите помещения на бензиностанцията трябваше да са в сградата на мола, но това вдигна категорията на строежа, на терена на ползвателя не остана място за трафопоста

Първан Дангов, вдясно, до него Станислав Павлов и Александър Анин, зад тях е Валентина Караганова

„Подписка срещу намерението на фирма „Ивкони“ на Ивайло Константинов да прави бензиностанция на пъпа на Дупница е внесена в общината и в централата на БСП.“, това обяви на сесията днес областният лидер на БСП и съветник в ОбС Дупница Станислав Павлов, като подчерта, че е против проекта. Припомняме, че от фирмата са входирали до общината искане да вдигнат трафопост, с който да се захранва новостроящия се мини мол на мястото на разрушената баня, както и бензиностанция. Стана ясно, че те ще се позиционират на общински терен, който в момента е зелена площ. „Разрешителното за строеж на бензиностанция в центъра на града е дадено през 2006 г., а не сега.“, уточни председателят на Икономическата комисия в Общинския съвет Вергил Кацов, който заяви, че ще гласува със „за“ изграждането й. Той даде да се разбере, че разрешителното е подписано по времето на Първан Дангов и върху него стои подписът на архитект Владимир Милков, който Дангов лично назначи за гл. арх. на Дупница. „В докладната има приложено разрешение за строеж от 16 юни 2006 г. и от там тръгват нещата. То е за търговки център мини мол с бензиностанция. Това не е нещо ново, проектът така си върви още от 2006 г. Ние днес може много да говорим, но всичко се е случило през 2006г.“, подчерта Кацов. Първан Дангов беше в залата, но запази пълно мълчание по въпроса дали разрешителното на бензиностанция в центъра на града е законно. В съседство на мястото има жилищни блокове, на метри, от другата страна на реката, е и спортната зала. Цялата група на БСП гласува с „въздържали се“ и така не подкрепиха решението. Те подчертаха, че са „за“ изграждането на трафопоста, но е и за бензиностанцията. „Първан Дангов през 2006 г. е дал разрешението на Ивайло Константинов да строи бензиностанция в центъра на града. Но са минали повече от 14 години. Светът върви напред. Вече е задължително до всеки мол да има станция за зареждане на електромобили. Даже Ивайло Константинов кара такава кола. Нямаме против да изгради такава станция, но не и бензиностанция.“, уточни Станислав Павлов за „4Власт“.

Двамата адаши Георги Градевски Конъна и Георги . Наумов гласуваха Ивайло Константинов да строи трафопост и бензиностанция.

Гардът на Братя Галеви Георги Градевски Конана напрани демонстративно изявление, че в центъра на града може да има бензиностанция и призова съветниците да се разреши на Константинов да строи. „Площта не е голяма, 8 кв м. е. Не е кой знае какво. Нека разрешим да се направи трафопост. Но да се разясни защо не е на територията на мола, а в зелената площ.“, каза председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов. Подробности за проекта даде бившият кмет арх. Асен Пилев, сега съветник от ГЕРБ. По време на неговия мандат стана продажбата на сградата на старата баня, където сега се строи мола. Гости в залата припомниха, че сделката е била на стойност около 100 000 лв. Строежът на мола продължава вече 20 години.

Валентин Караилиев

Пилев и неговият зам.- кмет Валентин Караилиев продадоха и пресевна инсталация на Константинов. От години вече дружеството е във фалит.

Асен Пилев и Йордан Йорданов от ГЕРБ подкрепят идеята за трафопост и бензиностанция.

„Трафопостът не заема почти никаква съществена площ, той е 1,5 да 2 м. и добре ще се впише в средата. Има практика ЧЕЗ да изкупува такива съоръжения. Трафопостът ще се изгради от „Ивкони“ и евентуално може да се изкупи от ЧЕЗ. Правилно каза Вергил Кацов, че още през 2006 г. е разрешителното за строеж, то включва и бензиностанцията. Идеята беше обслужващото помещение на бензиностанцията да е в самия мол. Това обаче вдигна категорията на магазина и обектът ставаше от първа категория. Това създаде проблем на строителя на обекта, който трябва да отговаря на изискванията. Наложи се да се извади това помещение и да се търси ново място. Изнесохме една кабинка до колонките, за да се разделят двете неща магазинът от бензиностанцията. 95% от терена е застроен със самата сграда на мола и няма място за трафопоста, затова е на съседен общински имот.

Един трафопост изисква противопожарни отстояния минимум 6-7 м. Изобщо не е възможно да се осигурят в терена на ползвателя. Това е наложило общинска администрация да търси възможност за разполагане на трафопоста край обекта на инвеститора. Няма да се наруши комфорта на живеещите в блока в съседство.“, каза Асен Пилев. Бившият зам.. кмет Валентин Караилиев строи сградата и живее в блока до нея.

Трафопостът ще е с мощност 800 кило волта. Стойността на подобни съоръжения и то с мощност 260 е 100 000 лв.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here