Зам. кметът К. Гергинов, почистихме сметището, разпоредихме запръстяване

 

Стефан Тачев

Незаконно сметище замърсява река Струма на 300 м от центъра на Бобошево. Сметището се намира точно на устието, където река Джерман се влива в Струма, алармираха жители на Бобошево.

„По- страшното е, че в момента сметището се запръстява с цел да се прикрие. А още по- страшното е, че точно там река Струма дълбае земната маса, има и много имоти на хора, които реката може да отнесе. Водата дълбае по сметището и носи боклука към Струма. От РИОСВ Перник не са реагирали. От ОДБХ не са извършвали проверка, няма санкциониран нарушител, не се знае кой е направил сметището. При мен постъпиха сигнали, че то се запръстява от камионите на близък строителен обект, които извозват пръстта на мястото. По- лошото е, че заразата ще се носи по течението на река Струма“, коментира председателят на ОбС Стефан Тачев.
На място установихме, че действително там се изсипват тонове пръст. Тя се извозва от центъра на града, където един от най- богатите жители на общината Димитър Кондев в момента изгражда 11 къщички за гости и реализира грандиозна инвестиция.
Открихме Кондев на телефона. Нямам представа за съществуването на такова сметище. Пръстта се извозва където е посочил кметът или кметската управа. Ние самоволно пръст не извозваме никъде. На обекта има технически ръководител, ще разговарям с него. Зная, че возим пръст на сметището в Слатино. Фирмата, която извършва услугата, е от София, не се занимаваме ние. Трябва да се допитам до техническия и софийската фирма. От кмета на Бобошево не искам нито да ми помага, нито да ми пречи, ние следваме превилата. Без да се хваля, но с най- голяма радост направих ремонт на църквата в центъра за 100 000 лв. с 40 души. Изградих хотел и ресторант в центъра на града. Тук съм роден, цял живот съм бил в чужбина, вече съм на 70 години, радвам се на внуци, правнуци, радвам се на родното си място. Нямам представа за какво говорите, но ще попитам. Всичко правим след допитване до кметска управа.
Свързахме се със зам.- кмета Костадин Гергинов. Той заяви: „Да, ние сме се разпоредили строителните фирми, които извозват пръст, да я карат там, на 300 м от центъра по течението на реката. Става въпрос за скалиста маса, с която укрепваме коритото на реката. Струма е много пълноводна и отнесе голяма част от имотите на хората, стигна дори до пътя и повлече и пътя. Затова правим и дига и разпоредили камионите от строителните обекти да укрепват и стоварят пръстта на брега на реката, за да има дига. Няма боклук, имаше, но го почистихме. Извозвали сме. Запръстяваме и в Слатино, защото до дни ще започнем да караме боклука в Благоевград, в новото депо. Няма основание да идват РИОСВОДБХ. Разпореждането за запръстяване е наше.“, каза Гергиново.
Междувременно стана ясно, че от дълго време в Бобошево няма еколог.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here