Кметът на Самоков и народният представител Радослав Стойчев на службата отслужена от Белоградчишки епископ Поликарп в храм „Свети Николай Мирликийски Чудотворец”

Навършват се 298 години от рождението на св. преподобни Паисий Хилендарски и 258 години от написването на неговата „История славянобългарска“. В самоковското село Доспей е роден родоначалникът на българското национално възраждане, а е починал в Самоков

Православната църква почита днес св. Паисий Хилендарски. За втора поредна година на този ден Света литургия отслужи Негово Светейшество Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийска митрополия в съслужение с местни духовници.
Службата бе отслужена в храм „Свети Николай Мирликийски Чудотворец”, където се намира и гроба на Хилендарския монах. Днес се навършват 298 години от рождението на св. преподобни Паисий Хилендарски и 258 години от написването на неговата „История славянобългарска“. Сред присъстващите бяха кметът Владимир Георгиев и народният представител Радослав Стойчев.

Снимка на Община Самоков.

По време на службата с офикията „протойерей” бе удостоен храмовият свещеник Отец Емилиян.


За Паисий Хилендарски – този народен будител и светец, основоположник на Българското национално възраждане, на духовното и политическо
то освобождение на българския народ, се знае твърде малко. Родил се е през 1722 г. в Самоковска епархия. Съществуват много преки и косвени данни за това, че именно в самоковското село Доспей е роден родоначалникът на българското национално възраждане, а е починал в Самоков.

Символичният гроб на автора на История славянобългарска Паисий Хилендарски беше издигнат по повод 250-годишнината от написването на този забележителен манифест на българската национална идея в двора на църквата.

Гробищната църква „Свети Никола“ в Самоков е осветена на 26 октомври 1861 г. В нея са били гробовете на много видни граждани на Самоков като Захари Зограф, Захари Хаджигюров и други. Днес е запазен само гробът на последния самоковски митрополит Доситей. При строежа на къща, източно от днешната черковна ограда е открит гроб, в който е намерен медалион с изписано името Паисий. Тази находка, заедно с бележка от кондиката на Хилендарския манастир от 3 юли 1798 г. направиха този гроб основния претендент за мястото, където е намерил последен покой Паисий Хилендарски.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here