Два месеца вече властта в Самоков не смогва да постави обещаните камери и табели, за да спре трупането на боклуци край ромската махала и близо до река Искър, която осигурява питейната вода на голям процент от населението в страната.

За това алармира общественикът Бобо Стамболийски, който опитва да събуди институциите, за да се реши проблемът. Той сподели, че, ако никой не вземе мерки, ще стартира събирането на подписка.
Ето какво написа той, след като реакцията на кмета Владимир Георгиев за проблема останаха само за пред камерите.
„Два месеца след зараждането на идеята в главите на местните управници за поставянето на камери за видеонаблюдение и табели, които да оповестяват на незапознатите граждани, че хвърлянето на боклук извън обозначените за това места е забранено…., незаконното сметище отново е пълно. Преди повече от месец на мой сигнал се отзова национална телевизия, пред която кметът на гр. Самоков заяви, че ще се предприемат споменатите по-горе мерки, за да не се стига до резултата, който се вижда на снимките. Уви, камери няма, табели – също! За сметка на това съвсем скоро ще бъдат похарчени поредните хиляди левове, за да бъде извозен отпадъкът. В последните месеци си задавам въпроса как жителите в квартала, намиращ се непосредствено до бунището, биват организирани за отрицателно време преди избори, а вече години наред не се намира „лидер“, който да им покаже правилното място за хвърляне на отпадъците? От друга страна, все още нямаме данни от общината за размера на сумата, която се плаща за сметка на данъкоплатеца, за да се почиства мястото. Задавам си и въпроса за съществуването на устна договорка между определена група от населението и някой от местната власт.

Владимир Георгиев

Подадените жалби към РИОСВ, Министерството на околната среда и водите и други дейни, живи и вършещи си работата български институции… за момента нямат резултат. Следващата стъпка за справянето с тази мизерия ще бъде пряк диалог с властта и търсене на решение. Също така ще пристъпим и към гражданска подписка, с която се надяваме да покажем недоволството и желанието за промяна в жителите на града. Силно вярвам, че голяма част от жителите на 7-ми квартал също са против това да живеят на метри от това.
През средновековието хората в Европа са си хвърляли гърнетата и отпадъците през прозорците, което е довело огромни зарази. Жалко е, че в 21-ви век можем да наблюдаваме същото явление, сътворено от уж прогресирал индивид. Миризмата е забележителна, а мислите за топлите летни дни ме карат да настръхна. Според Владимир Георгиев опасност за екологична катастрофа може и да няма, но според мен тя вече е факт. Последната снимка демонстрира мащабите на проблема.“
Вижте видеоканала ни:


1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here