Хотелът на ексобщинския съветник Р. Калайджиев вече година се захранва с минерална вода, до общинския плувен басейн в кв. Еленово обаче минералната вода и до ден-днешен не е стигнала, макар че са хвърлени 800 000 лв. за водопровод, които ползва само хотел „Езерец“, това не ели престъпление? – пита Илия Илиев.

„Курортът Сапаре баня е едно от най-атрактивните и най-романтични места в България, намиращ се в полите на Рила планина. Абсолютна реплика на Бора Бора или Малдивите с екзотични къщи и плажове и външни сезонни басейна! Очарован съм от политиката на кмета на общината Калин Гелев от ГЕРБ.“- каза треньорът по бокс Илия Илиев, които следи обществените събития в Благоевград и като кандидат за кмет.

Картината съвсем не е такава в Благоевград, минералната вода не се използва за общо благо, а спортните зали в парк „Македония“ вече са под ключ и са незаконни, нямали акт 16, няма и спорт в града, но това вече никого не тревожи. Повечето от общинските съветници са с няколко мандата, те са гласували безобразията и сега се правят на умрели лисици.

Разбра се, че договорът за изграждане на 4-километровия водопровод за минерална вода от Владишкото до хотел „Езерец“ в Благоевград е незаконен, потвърди и съветникът Христо Ковачки, който е концесионер на банята, той поясни, че договорът е сключен при отменен закон.

Това е станало с благословията на управителят Бисер Михайлов, той е длъжен да следи за законността на решенията на общинските съвети в цялата област.

Румен Калайджиев

На последната за годината сесия на ОбС – Благоевград, проведена на 28 декември 2017 г., съветниците гласували чрез публично частно партньорство между община Благоевград и „Езерец“ ЕООД да се изгради „Водопровод за минерална вода – съоръжение на техническата инфраструктура – отклонение от съществуващ тръбопровод за минерална вода от събирателна шахта до имоти с идентификатори 04279.82.42 и 04279.626.303 по КК на гр. Благоевград“. Искането е мотивирано с обществения интерес и твърдението, че по-голямата част от минералната вода, която ще се отвежда чрез съоръжението, ще се ползва за отопление на закрития плувен басейн на общината. Така разходите на общината трябваше значително да намалеят, като по изчисленията, представени тогава от градоначалника,  ел. енергията за 1 година трябваше да се ограничи с около 30 %, а разходите за вода и газ да се редуцират съответно с 50 % и 45 %. Прогнозният срок за възвръщаемост на инвестицията на общината бе посочен между 60-70 календарни месеца, цялото съоръжение бе с прогнозна цена от около 800 000 лв., като заложеното финансово участие на общината е 49 %.

Предложението е обосновано с чл. 18, ал. 2 от Закона за публично-частно партньорство, който обаче е отменен с обнародване на 1 декември на новия Закон за концесиите, влизащ в сила от 2 януари 2018 г.

Решението на ОбС за водопровода обаче влиза в сила чак 14 дни след гласуването, и то ако не бъде обжалвано.

Този факт, случайно или не, е премълчан от вносителите, пропуснат е и от общинските съветници, сред които има и юристи, и с гласовете на 34 народни избраници е облечен в официално решение.

Странно е защо местният парламент не е определил никакъв срок за сключване на договора за публично-частно партньорство, въпреки че чл. 39, ал. 2 на същия този закон е категоричен, че този срок не може да е по-дълъг от 3 месеца. Договорът за водопровода до „Езерец” е сключен чак 6 месеца след гласуваното от ОбС решение.

Историята на водопровода за минерална вода, който взриви сериозно обществено недоволство и продължава да е трън в очите на благоевградчани заради неизпълнената част, чрез която трябва да се захрани и отоплява закритият плувен басейн в жк „Еленово“, започна половин година по-рано с искането за водовземане на минерална вода, депозирано от собственика на „Езерец“ ЕООД Румен Калайджиев, по това време общински съветник. През септември 2017 г. по предложение на кмета Камбитов ОбС дава разрешение на „Езерец“ за срок от 20 г. да ползва 1,09 л/сек., което е 94,51 куб.м на ден за 365 дни в годината.

Споразумение за предстоящо сключване на договор за изграждане на водопровода с дължина 4199,80 м между общината и „Езерец“ ЕООД е подписано на 25 май 2018 г., а договорът е факт месец по-късно.

Няма съветник, който да поискаме договорът за строителството на водопровода за минерална вода в Благоевград да се обяви за нищожен, кметът Румен Томов също не е сезирал прокуратурата и съда,  4-километров водопровод от Владишкото до хотел “Езерец” е сключен при отменен закон.“ – разказа Илиев.

Страхотните шатри са на разположение и наслада за комфорта и незабравима почивка край басейна на „ПлажЪ“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here