На 21 май църквата почита паметта на Св. Св. Константин и Елена. Народът ни го отбелязва и като преход от пролетта към лятото.

929 души от община Кюстендил празнуват имен ден на днешния Свети Свети Константин и Елена. От тях най- много носят името Елена- 477, следвани от Костадин-115 и Елеонора-112. След тях са Константин-91 души и Ели-59.

На днешният ден празнуват още Костадинка, Константина, Динко, Динка е Еленко.

Константин се смята за първия християнски римски император. Преданието разказва, че неговата майка – царица Елена, отива на поклонение в местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус.

Според поверието св. Елена носи градушка в ръкава си и затова през този ден стопаните не работят вкъщи и на полето.

Традициите на празника повеляват да се изпълняват нестинарски танци.

В огнената жарава играят само призваните, в които се е вселил духът на светеца. Обикновено нестинарите са жени и мъже от един и същи род и умението им се предава по наследство.

Подготовката им започва от сутринта. Те се събират в параклиса на светците, където се съхраняват техните свещени икони и нестинарският тъпан, съпровождащ обреда. Всеки носи различни дарове като печено агне, хляб, ракия и вино. Младите палят голям огън, който до вечерта трябва да прегори. Тогава с иконите в ръце нестинарите прекрачват с боси крака в жаравата и пристъпват бавно под ритъма на тъпана.

Вярва се, че по време на своя танц те могат да влязат в контакт със светците Константин и Елена, които им помагат да пророкуват и да лекуват болести.

Мъжете, които си харесат булка на 21 май, са късметлии, защото съпругите им ще са добри домакини и ще ги дарят със синове.

Честит празник!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here